Ερντογάν: Η Τουρκία δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς-Νίκη στην Αν.Μεσόγειο

428
Η Τουρκία δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για νίκες σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο ενώ υποστήριξε πως η χώρα του θα είναι πιο ισχυρή το 2023

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στη γλώσσα των απειλών, του εκφοβισμού και των εκβιασμών», τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε μήνυμά του για την 98η επέτειο από τη ν υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για νίκες σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο ενώ υποστήριξε πως η χώρα του θα είναι πιο ισχυρή το 2023.
«Θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας το 2023, με μια ισχυρή, ανεξάρτητη και ευημερούσα χώρα οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά», σημειώνει στο μήνυμά του ο Erdogan, όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας θριαμβολόγησε για τον ένα χρόνο από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η Τουρκία έχει πάρει διαγύζιο με τη διεθνή νομιμότητα, διαμηνύουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Το μήνυμα Erdogan για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Σήμερα είναι η 98η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία είναι ένα από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Ο αγώνας για την ανεξαρτησία του ηρωικού μας έθνους, στέφθηκε με επιτυχία παρά τις αδυναμίες, τις προδοσίες και τις δυσκολίες κι επιβεβαιώθηκε στη διεθνή σκηνή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.
Η Τουρκία προχωρά με μεγάλη σταθερότητα εδώ και 98 χρόνια στο δρόμο που χάραξε, προκειμένου να χτίσει το λαμπρό της μέλλον με θάρρος και έμπνευση που αντλεί από την ιστορία της. Συνεχίζουμε να αποτρέπουμε τις προσπάθειες προδοσίας της ενότητας, της ακεραιότητας, της ειρήνης και της ευημερίας του έθνους μας.

«Πιο ισχυροί το 2023»

Είμαστε αποφασισμένοι να εισέλθουμε στο 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, ως μια ακόμη πιο ισχυρή, πιο ανεξάρτητη και πιο ευημερούσα χώρα οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά.
Οι κρίσιμες νίκες που έχουμε επιτύχει σε διάφορους τομείς, από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι η σαφέστερη απόδειξη της βούλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας.
Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό ορισμένων κύκλων σε οποιονδήποτε αγώνα διεξάγει.
Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Με αυτές τις σκέψεις, κατά την 98η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμούμε τον εορτασμό του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Mustafa Kemal και των συντρόφων του.
Εύχομαι το έλεος του Θεού στους ήρωές μας και υγεία και ευεξία σε όλους τους βετεράνους μας».

Θριαμβολογίες για Αγία Σοφία

Θριαμβολογεί η Τουρκία για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη μετατροπή του συμβόλου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τέμενος ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε στο Twitter:
«Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της αναβίωσης του πολιτισμού μας.
Ελπίζω αυτές οι φωνές του καλέσματος της προσευχής, των salawats (χαιρετισμοί στον Μωάμεθ) και του Κορανίου δεν θα χαθούν από τους θόλους αυτού του μεγάλου ναού».
Ο Erdogan δημοσιοποίησε και ένα βίντεο που δείχνει την πρώτη προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια.
Υπενθυμίζεται, πως Το 1985, η Αγία Σοφία προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ μία ημέρα μετά την απόφαση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, αναφορικά με την μετατροπή σε τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία προκλητική ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας».
Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «μετατράπηκαν σε τζαμιά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» και πως «αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και οι ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες τους προστατεύονται επιμελώς. Το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς για προσευχή πριν από έναν χρόνο ακριβώς, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή και αδιάκοπη επικοινωνία και συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από την αρχή αυτής της διαδικασίας.
Η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές, μετά από πρόσκληση της Τουρκίας, καταδεικνύει σαφώς την εποικοδομητική και διαφανή προσέγγιση της χώρας μας.
Αυτό τονίζεται επίσης στις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής.
Η συνεχιζόμενη αποκατάσταση και άλλες ρυθμίσεις και στις δύο μνημειακές δομές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά τα πρότυπα της UNESCO, αντίθετα, στοχεύουν στη διατήρηση της πρωτοτυπίας και της ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας και της Χώρας, όπως φαίνεται στις αποστολές της UNESCO που πραγματοποιήθηκαν το 2019, 2020 και 2021.
Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την 44η εκτεταμένη σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στην οποία η χώρα μας εξακολουθεί να είναι παρατηρητής, περιέχει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις εκθέσεις της Συμβουλευτικής Αποστολής και την κατάσταση επί τόπου».
recep.JPG

Η απόφαση της UNESCO

Η απόφαση της UNESCO, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.
Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.
Τέλος, η απόφαση, ζητά από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα

Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνουν πως η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.
Αμφότερες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.
Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας