Ερντογάν: Αρχίζουμε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

1222
ernt

Την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα αρχίσουν μετά από εργασίες συντήρησης (των σκαφών)» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η δήλωση Ερντογάν έρχεται μετά την ανακοίνωση του κοιτάσματος που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η Κύπρος συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, με νέες συνεργασίες να ανακοινώνονται εντός Μαρτίου, ενώ από τα τέλη Νοέμβριου έως τις αρχές του 2020 αναμένονται νέες γεωτρήσεις ώστε να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τα αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ που θα επιτρέψουν στη Λευκωσία να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Λαμβάνουμε ενέργειες για τη στάση της Τουρκίας μακριά από αντιπαραθέσεις διαβεβαίωσε δε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Λαμβάνουμε ενέργειες για τη στάση της Τουρκίας μακριά από αντιπαραθέσεις διαβεβαίωσε δε ο κύπριος ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση Ερντογάν είναι η πρώτη – έμμεση – αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση για τον εντοπισμό του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1» των διεθνών κολοσσών Exxon Mobil -Qatar Petroleum στο «οικόπεδο 10» που οδηγεί σε κοίτασμα φυσικού αερίου έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.

Η ExxonMobil, μετά την ανακάλυψη του Γλαύκου, εμφανίστηκε, μάλιστα, «ζεστή» να συνεχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέα γεώτρηση το 2020.

Σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος κυμαίνεται από 30 δισ. δολάρια έως 40 δισ. δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας