Εργασία ώρα μηδέν: Τα μέτρα φεύγουν…τσουνάμι απολύσεων-ανεργίας-μειώσεων μισθών-ευελιξίας έρχεται

1655
τσουνάμι

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί αρχικά ότι όσοι/ες εργαζόμενοι/ εργαζόμενες θα τεθούν σε αναστολή εργασιακών σχέσεων λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων ή μείωσης του τζίρου τους εξαιτίας της καραντίνας, θα επαναπροσληφθούν και μάλιστα κάτω από τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, χωρίς να επιτραπούν απολύσεις, τουλάχιστον για τόσο χρόνο, μετά την άρση των μέτρων, όσο παρέμειναν σε αναστολή εργασίας.

Όλες αυτές οι κυβερνητικές δεσμεύσεις πάνε τώρα περίπατο.

Οι επιχειρήσεις αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν από 4 Μαΐου αλλά ελάχιστες είναι εκείνες που σχεδιάζουν να ξαναπροσλάβουν όλο το προηγούμενο προσωπικό τους και πολύ περισσότερο με το ίδιο εργασιακό καθεστώς.

Καταρχάς είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου, με συνέπεια να μείνουν στο ράφι οι εργαζόμενοι σε αυτές. Αλλά και από εκείνες τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, αρκετές έχουν ενημερώσει ήδη ότι θα επαναπροσλάβουν μόνο ένα μέρος των εργαζομένων και από αυτούς όχι όλους με θέσεις πλήρους αλλά μερικής απασχόλησης.

Ως συνέπεια τούτων ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων από εκείνους που δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις που δούλευαν θα συνεχίσουν την αναστολή εργασίας με άλλο ένα 800αρι και από εκεί θα μείνουν στο δρόμο και στην ανεργία.

Ένα μεγάλο τσουνάμι απολύσεων, περικοπής μισθών και μερικής απασχόλησης , πρωτοφανές για την Μεταπολίτευση, ακόμα και για πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια, ακολουθεί την άρση της καραντίνας με συνέπεια η επίσημη ανεργία στη χώρα να φτάσει ακόμα και στο 25-30% ενώ οι μισθοί να οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Η εργασία στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει στο σημείο μηδέν και θα μετατραπεί σε κανονικό δουλεμπόριο. Το γεγονός αυτό θα συμπαρασύρει σε μειώσεις μισθών και τον δημόσιο τομέα, ενώ θα ρίξει στα τάρταρα τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά ταμεία και την οικονομία.

Η περίοδος μετά την πανδημία του κορονοϊού, αν θα υπάρξει ένα τέτοιο μετά, αν δεν συντελεστεί στη χώρα μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή, τότε όλα θα είναι πολύ διαφορετικά, χειρότερα και από τα δίσεκτα μνημονιακά χρόνια έτσι ώστε ο εφιάλτης που θα ζει η κοινωνία μας, θα ωχριά μπροστά στους εφιάλτες που βλέπουμε καμία φορά στον ύπνο μας.

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας