Επιτάχυνση των διαδικασιών για πιθανό Brexit χωρίς συμφωνία με Ε.Ε.

1200
times

Την επιτάχυνση και την άμεση εφαρμογή όλων των προετοιμασιών για το ενδεχόμενο ενός «Brexit» χωρίς συμφωνία αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας υπό την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι. Η ψηφοφορία στη Βουλή -μετά την αναβολή που πήρε- θα γίνει την εβδομάδα που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου.

Το υπουργικό συμβούλιο ξεκαθαρίζει πως η εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. «παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης». Επιπλέον, καλεί τις επιχειρήσεις «να εξασφαλίσουν ότι είναι επίσης προετοιμασμένες, θεσπίζοντας τα δικά τους σχέδια όπως κρίνουν απαραίτητο», αλλά και τους πολίτες. Αυτή την εβδομάδα θα σταλούν περίπου 80.000 e-mails με συμβουλές και προτάσεις σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από μια ενδεχόμενη έξοδο χωρίς συμφωνία. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν γίνει σχεδόν όλες οι σχετικές προσαρμογές, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων (CBI).

Τα σχέδια προετοιμασίας για αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 2 δισ. λίρες, που θα κατανεμηθούν σε διάφορα υπουργεία (Εσωτερικών, Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, Υγείας, Διεθνούς Εμπορίου κ.λπ.). Ορισμένοι υπουργοί ισχυρίζονται ότι η «μη συμφωνία» πρέπει να αναχθεί σε βασικό σχέδιο της κυβέρνησης, δεδομένης της σημερινής εναντίωσης της πλειοψηφίας των βουλευτών στη συμφωνία. Παράλληλα, υπάρχουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αναζητούν άλλες εναλλακτικές σε περίπτωση που καταψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα, η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο θεωρείται και προσπάθεια της Μέι να ελέγξει τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματός της (Συντηρητικοί) και του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP – στηρίζει την Μέι) οι οποίοι εναντιώνονται στην υπάρχουσα συμφωνία και απειλούν να την καταψηφίσουν. Μια κίνηση που υπογραμμίζει αυτό που η Μέι είπε εμφατικά και τη Δευτέρα, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Η αποχώρηση θα είναι “χαοτική” εκτός κι αν υπερψηφιστεί η συμφωνία ή αν η Βουλή αποφασίσει να εγκαταλείψει εντελώς το “Brexit”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας