Επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Ανάγκη άνευ όρων συμμόρφωσης με κυριαρχία-εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

1685
πούτιν

Η Τουρκία του Ερντογάν, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, της Δύσης και δυστυχώς την ένοχη σιωπή ακόμα και της Ελλάδας, η οποία, άκουσον-άκουσον, είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, αυξάνει συνεχώς την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, που έχει φτάσει τις 30.000, παραβιάζει σταθερά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Ρωσία και ειδικά για τη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ και ενισχύει την παρουσία και δράση των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

Ο  Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν στην επικοινωνία του με τον T. Ερντογάν τον υποχρέωσε να δηλώσει συμμόρφωση με τις αρχές της άνευ όρων κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και πίστη στην ανάγκη τήρησης των συμφωνιών Ρωσίας-Τουρκίας στο Σότσι και στη Μόσχα για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Κανείς, βέβαια, δεν αναμένει, φαντάζομαι ούτε ο Ρώσος ηγέτης, ότι ο Ερντογάν θα συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα και θα παραιτηθεί από τις επεκτατικές βλέψεις του στη Συρία. Πολύ περισσότερο όταν αισθάνεται πως έχει στο πλευρό του σύσσωμη τη Δύση στο νέο τουρκικό Αττίλα επί του συριακού εδάφους.

Γρήγορα μια νέα Ρωσο-Συριακή σύγκρουση με την Τουρκία είναι μάλλον αναπόφευκτη και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ πιο επικίνδυνη κατεύθυνση, αν σε αυτή τη σύγκρουση αναμειχθεί άμεσα και το ΝΑΤΟ στο πλευρό της Τουρκίας.

Είναι τραγική η εθελοδουλία της κατεστημένης Ελλάδας. Προτιμά να στηρίζει τον Ερντογάν στη Συρία και τον νέο συριακό Αττίλα, παρά να δυσαρεστήσει έστω κατ’ ελάχιστον τους δυτικούς κηδεμόνες της. Έτσι η Ελλάδα προετοιμάζει και προδιαγράφει και τη δική της, δυστυχώς, “πανωλεθρία“! Η Ελλάδα χρειάζεται άλλη ηγεσία και έναν άλλο εθνικό προσανατολισμό και πολύ γρήγορα!

 

Ν.Ζ

Στη συνέχεια παραθέτουμε από το Sputnik ρεπορτάζ της επικοινωνίας των Πούτιν-Ενρτογάν:

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

Επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη του Πάσχα.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, βρέθηκε η εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού.

«Υπάρχει βούληση να ενισχυθούν οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της λοίμωξης, μεταξύ άλλων μέσω των υπουργείων υγείας και άλλων σχετικών φορέων, καθώς και να συνεχιστεί ο συντονισμός προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των πολιτών της Ρωσίας και της Τουρκίας στην πατρίδα τους» ανέφερε το Κρεμλίνο.

Τι συζήτησαν για Ιντλίμπ και Συρία

Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκαν οι συμφωνίες για την Ιντλίμπ και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη Συρία.

«Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Συρία λεπτομερώς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των συμφωνιών για τη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ – πρωταρχικά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στο μνημόνιο του Σότσι της 17ης Σεπτεμβρίου 2018, το οποίο κυρώθηκε στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου», υπογράμμισε το Κρεμλίνο.

Οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν επιβεβαίωσαν την ανάγκη άνευ όρων συμμόρφωσης με τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία περαιτέρω στενής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία μέσω στρατιωτικών και διπλωματικών διαύλων.

Κοινά έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Στην ατζέντα βρέθηκε και η εφαρμογή κοινών πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας.

«Επιπλέον, συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, κυρίως στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών έργων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, της επέκτασης της συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας και των μεταφορών. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι τακτικές επαφές σε διάφορα επίπεδα», κατέληξε η δήλωση του Κρεμλίνου.

 

*Πηγή: sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας