Επικίνδυνη πορεία του καθεστώτος της Άγκυρας

2267
κρίση

Στη γειτονική χώρα σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει μία καινούργια εξέλιξη. Βομβιστικές επιθέσεις, τεράστιες στρατιωτικές επιχειρήσεις, συλλήψεις, απαγορεύσεις, επικίνδυνη εξωτερική πολιτική κ.ά.
Η τελευταία έκρηξη στην Καισάρεια αξιοποιήθηκε απ’ το τουρκικό καθεστώς άνευ προηγουμένου. Ο Ερντογάν, η κυβέρνηση, οι υπουργοί ορκίστηκαν ξανά και ξανά βεντέτα και έδωσαν εντολή να διευρυνθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την επομένη της έκρηξης σε 21 χωριά του κουρδικού νομού Ντιάρμπακιρ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, η είσοδος και η έξοδος. Αυτό ξέρουμε τι σημαίνει απ’ τους προηγούμενους μήνες. Ολόκληρες περιοχές βομβαρδίστηκαν από ξηρά και αέρος και δεν έμεινε τίποτε όρθιο, ενώ σε μεγάλες πόλεις όπως Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Άδαβνα, Μερσίνη, Μάνισα προχώρησαν σε συλλήψεις μελών και στελεχών του HDP και άλλων αριστερών οργανώσεων. Μέσα σε δύο μέρες πάνω από 500 αγωνιστές οδηγήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» και του «διαμελισμού» της Τουρκίας. Τις επιθέσεις αυτές συνόδευσε η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού «πρώτο καθήκον του κράτους είναι να πάρει τη βεντέτα του». Σχεδόν παρόμοιες δηλώσεις έκαναν όλοι οι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ακούστηκαν ακόμα και πιο τραγικές ανακοινώσεις, όπως του βουλευτή Σαμίλ Ταγιάρ «το παρακράτος δεν είναι κάτι κακό, πρέπει να οργανωθεί ξανά».
Βέβαια όλα αυτά δεν χρειάζονται καθόλου σχόλιο. Δείχνουν πως το καθεστώς έχει ανοίξει πόλεμο ενάντια σε κάθε αντιπολίτευση που κινείται ως εμπόδιο στο στόχο του Ερντογάν και της κυβέρνησης.
Είναι γνωστό ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει κυβέρνηση και ο Ερντογάν κυβερνά με προεδρικά διατάγματα. Η τελευταία πράξη του είναι η ανακοίνωση «εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία». Τα προεδρικά διατάγματα δίνουν τη δυνατότητα να κυβερνούν με άνεση και ευκολία γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις τους αντανακλούν αυτή την πραγματικότητα. Καταρχήν, ο Ερντογάν είναι πρόεδρος της δημοκρατίας της Τουρκίας και δεν έχει κανένα εκτελεστικό κύρος είτε να πάρει απόφαση είτε να αναγγείλει εκστρατεία. Όμως για τον Ερντογάν όλα είναι εφικτά. Ο ίδιος ύστερα απ’ αυτή τη δήλωση προχωρώντας παραπέρα κάλεσε τους αστυνομικούς και τις ένοπλες δυνάμεις να μην διστάσουν την ώρα που κάνουν «το καθήκον τους». Αυτό σημαίνει ότι ανάβει το πράσινο φως για δολοφονίες, συλλήψεις, απαγορεύσεις κ.α. Με λίγα λόγια νομιμοποιεί την παρανομία. Και όχι μόνο αυτό. Κάλεσε τους προέδρους των κοινοτήτων να ειδοποιούν τις αρχές για οποιαδήποτε «ύποπτη» κίνηση των πολιτών.
Οι νομάρχες και οι δυνάμεις καταστολής δεν επιτρέπουν σε καμία πόλη και σε καμία περίπτωση να γίνουν διαδηλώσεις ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αντίδρασης.
Οι εκρήξεις που γίνονται και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές αξιοποιούνται με κάθε έννοια απ’ τον Ερντογάν και το καθεστώς. Σε όλες σχεδόν τις πόλεις παρακρατικές οργανώσεις, γκρίζοι λύκοι, ισλαμοφασίστες με την ευλογία του Ερντογάν και της κυβέρνησης εδώ και μέρες πολιορκούν τα γραφεία των αριστερών και κουρδικών κομμάτων, λιντσάρουν τον κόσμο στο δρόμο και πραγματοποιούν επιθέσεις στις προοδευτικές συνοικίες. Τα ΜΜΕ που του ανήκουν δηλητηριάζουν τις μάζες και φανερώνουν τη λύσσα τους.
Αναμφισβήτητα οι εκρήξεις αυτές είναι καταδικαστέες γιατί δεν βοηθούν στον αγώνα. Προσφέρουν ευκαιρία στο καθεστώς για να χτυπήσει τον αγώνα του κουρδικού λαού και γενικά τον αγώνα των μαζών για δημοκρατία και ελευθερία. Η αξιοποίηση των επιθέσεων αυτών απ’ την κυβέρνηση δημιουργεί τεράστια και επικίνδυνη πόλωση μέσα στις μάζες. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες μαζικών δολοφονιών σε κάθε σημείο της γειτονικής χώρας.
Η συμμαχία που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα απ’ τις διάφορες αριστερές οργανώσεις, κόμματα, συνδικάτα, μαζικούς φορείς, διανοούμενους κ.ά., και ονομάζεται «Συμμαχία για τη Δημοκρατία» καλεί όλο τον κόσμο να υψώσει τη σημαία του αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη να δείξει τη συμπαράστασή της με τον αγώνα των λαών της Τουρκίας.
Είναι φανερό πως ένα σουλτανικό καθεστώς που ακολουθεί και στο εσωτερικό και το εξωτερικό μία πολιτική που δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή και προκαλεί εχθρότητα μεταξύ των λαών είναι επικίνδυνο όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας