Επετειακό σχόλιο: 1/4/55 έναρξη αντιαποικιακού-εθνικοαπευθερωτικού αγώνα για αυτοδιάθεση-ένωση Κύπρου με Ελλάδα

758
Επετειακό σχόλιο: 1/4/55

Επετειακά

1η Απριλίου 1955, έναρξη του αντιαποικιακού-εθνικοαπευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για αυτοδιάθεση-ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το εξώφυλλο και η ύλη από ένα παλιότερο τεύχος του περιοδικού Τετράδια (53ο/2007), όπου ξεχωρίζει ο πίνακας μαθητών σε σχολείο της Λευκωσίας που είχε επισκεφθεί ο Μανώλης Γλέζος εκείνη την χρονιά, μιλώντας για την Αντίσταση ως μέσου και οδηγού στην αναζήτηση της Ελευθερίας, Ανεξαρτησίας και Αυτοδιάθεσης των Ελλήνων, ως ενιαίου διαρκούς εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα.

Από τα κείμενα, είναι ιδιαίτερο εκείνο του Βία Λειβαδά, «Όταν ο ΙΡΑ συνάντησε την ΕΟΚΑ». Κείμενο ταυτόχρονα βιωματικό και αναλυτικό-πολιτικό, με επίκεντρο τη συνάντηση στις αγγλικές φυλακές Ελλήνων και Ιρλανδών αγωνιστών.

Ο αγώνας των Κυπρίων για ελευθερία και αυτοδιάθεση-ένωση, συναντήθηκε με τους εθνικο-απελευθερωτικούς αγώνες των Ιρλανδών, όπως αναφέρει στο κείμενό του ο Βίας Λειβαδάς, των Αλγερινών όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ράπτης-Πάμπλο σε μια συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο που έφυγε πρόσφατα, των Κουβανών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γκεβάρα στην παρέμβασή του «Υπέρ Κύπρου» στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1964 (Τετράδια, τχ 72-73/2019). Υπάρχει άλλωστε το άγαλμα του Μακαρίου στην Αβάνα.

Γράφει  μεταξύ άλλων η σύνταξη των Τετραδίων (τχ 53/2007), με αφορμή την επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στην Κύπρο : «Το ερώτημα που σε εμάς τίθεται και κατ’ επέκτασιν στους Έλληνες πολίτες, είναι το εξής : Πώς μπορεί οι απλοί μαθητές ενός λυκείου στη Λευκωσία της Κύπρου να εκλαμβάνουν την Τουρκοκρατία ως Τουρκοκρατία, την Γερμανοκρατία ως Γερμανοκρατία και την Αγγλοκρατία ως Αγγλοκρατία, αλλά και να τις συνδέουν στο πλαίσιο του ενιαίου της ιστορίας μας και οι μικροευρωπαίοι επαρχιώτες, ιππότες του μεταμοντέρνου αριστεροδεξιού εκσυγχρονισμού να αδυνατούν να το συλλάβουν ; Είναι, άραγε, απλά και μόνο θέμα πρόσληψης της ιστορίας, είναι άραγε, απλά και μόνον άλλο ένα χεγγελιανό παράδοξο ;»

Στο τεύχος των Τετραδίων που κυκλοφορεί (76-78/2021) με το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821, περιλαμβάνεται και η υποδειγματική επιστημονικά συμβολή του Πέτρου Παπαπολυβίου για την πρόσληψη του 1821 στον αγώνα της ΕΟΚΑ με τίτλο Στα βουνά για ένα νέο Εικοσιένα. Απόηχοι και προσλήψεις της Επανάστασης του 1821 στον αγώνα της ΕΟΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας