Επεισόδιο ανοιχτά της Μυτιλήνης: Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» ελληνική κανονιοφόρο

1640
κυβερνήτης

Συναγερμός στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Αιγαίο, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο ακούμπησε με κανονιοφόρο του Πολεμικού μας Ναυτικού, ανοιχτά της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά την κανονιοφόρο Αρματωλός που έκανε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης. Μ΄ έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην κανονιοφόρο μας στο ύψος του μεσόστεγου του πλοίου.Αμέσως μετά έπλευσε με ταχύτητα προς τα τουρκικά ύδατα!
Κανένας από το πλήρωμα της κανονιοφόρου, δεν έπαθε τίποτα και το σκάφος δεν έχει υποστεί κάποια σημαντική ζημιά όπως φαίνεται. Είναι όμως φυσικό το επεισόδιο να αξιολογείται ως ύποπτο και σοβαρό.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.
Τι λέει το ΓΕΝ στην ανακοίνωσή του:
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές
Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας