Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία του βουνού

930
Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία
Μία ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώριση στο οπισθόφυλλο της «Καθημερινής» ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή των Αγράφων από βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις έκρυβε… δράκο ● Η καταχώριση είχε την υπογραφή πολλών συλλογικοτήτων και φορέων που αγωνίζονται χρόνια στην περιοχή, αλλά και έναν περίεργο αστερίσκο ● «Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι συλλογικότητες που φέρονται να υπογράφουν δεν έχουν καμιά σχέση με το περιεχόμενο του καταχωρισμένου κειμένου», τονίζουν εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων.

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021, δημοσιεύτηκε στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας «Καθημερινή» πληρωμένη ολοσέλιδη καταχώριση που εναντιώνεται στην επιχειρούμενη καταστροφή των Αγράφων από τις βιομηχανικής κλίμακας αιολικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Η καταχώριση φέρεται να υπογράφεται από συλλογικότητες και συλλόγους της περιοχής που μάχονται κατά της εγκατάστασης αιολικών στα Αγραφα.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για μια πλαστή καταχώριση με την οποία οι δημιουργοί της, υποκλέπτοντας τις υπογραφές των φορέων, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν παραπλανητικά και να εκμεταλλευτούν το ισχυρό κίνημα που έχει αναπτυχθεί κατά των αιολικών στα Αγραφα, προκειμένου να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Που, όπως διαφαίνεται στον επίλογο της καταχώρισης, δεν είναι άλλα από την τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση της περιοχής.

Η καταχώριση που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 3 Οκτωβρίου

«Σώστε τα Αγραφα! Τώρα περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πλέον επιτακτική. Η κλιματική αλλαγή γιγαντώνεται. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια!», αναφέρεται στην επικεφαλίδα της καταχώρισης. «Τα Αγραφα, σύμφωνα με την UNESCO, είναι η καθαρότερη περιοχή στον κόσμο και εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000. Στο εντυπωσιακό σκηνικό των 1.800 μέτρων επιχειρείται ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα. Στόχος είναι να τοποθετήσουν βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την ισοπέδωση των κορυφογραμμών και της φύσης των Αγράφων από τις μπουλντόζες για τη διάνοιξη δρόμων. Το επιχειρούμενο “έγκλημα” δεν θα περάσει. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για τις γύρω περιοχές, Καρδίτσα, Αρτα, Λάρισα κ.ά. Περιοχές της Καρδίτσας πλήττονται ήδη από ολέθριες πλημμύρες! Οι πόλεις θα συνεχίσουν να μετρούν πληγές και η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική! Ω, παίδες των Ελλήνων, αγωνιστείτε!!! Κινδυνεύουμε! Θα μετράμε καθημερινά τον δρόμο πόντο πόντο (…) Δεν θα σας αφήσουμε να ανεβείτε (…) Θα σας σταματήσουμε», αναφέρεται με μια δόση πατριωτισμού στο κύριο σώμα του κειμένου της καταχώρισης και με τις περισσότερες φράσεις να είναι γραμμένες στα κεφαλαία.

Στα κεφαλαία είναι γραμμένα και τα «προτάγματα» που βρίσκονται σε ξεχωριστό, πράσινο πλαίσιο μέσα στην καταχώριση: «Τα απάτητα βουνά του ελληνισμού, τα Αγραφα. Ναι στην αειφόρο ανάπτυξη. Οχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της υγείας και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (παραγωγικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών)», αναφέρεται. «Συγχαρητήρια στον δήμαρχο Αγράφων, Λ. Πλαστήρα και Αργιθέας και όλους τους άλλους που αγωνίζονται!», αναγράφεται στο τέλος της και ακολουθούν οι υπογραφές των συλλογικοτήτων και των φορέων που υποτίθεται ότι έδωσαν και πλήρωσαν για τη δημοσίευσή της στην «Καθημερινή»: Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αϊ-Γιάννης ο Θεολόγος», Σύλλογος Απεραντιών «Οι Αγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», Σύλλογος Δεντριωτών «Αγιος Αντώνιος», Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων.

Ωστόσο, στο τέλος της καταχώρισης και μετά τις υπογραφές, μια έκπληξη πίσω από έναν αστερίσκο περίμενε όσους γνωρίζουν έστω και λίγο το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα και αλλού: «*Να προχωρήσει η ιδέα του τελεφερίκ από τη λίμνη Πλαστήρα έως τη Νιάλα Αγράφων». Τι κι αν στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «ιδέα» που δεν έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, που δεν έχει πέσει ποτέ στο τραπέζι κάποιας δημόσιας συζήτησης και που δεν βρίσκεται εν γνώσει κάποιων εκ των αυτοδιοικητικών της περιοχής; Αλλά, προφανώς, βρίσκεται στο μυαλό κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων που αποβλέπουν στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή. Εξ ου και η ανάγκη για την ύπαρξη τελεφερίκ. «Δεν έχει τεθεί και ούτε τίθεται τέτοιο θέμα», διαβεβαίωσε την «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος.

Η πλαστή καταχώριση στην «Καθημερινή» προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φερόμενων ως υπογραφόντων φορέων, αλλά και του Συντονιστικού Αθήνας που απαρτίζεται από ευρυτανικούς συλλόγους, που προχώρησαν στη διάψευσή της.

«Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι συλλογικότητες που φέρονται να υπογράφουν δεν έχουν καμιά σχέση με το περιεχόμενο του καταχωρισμένου κειμένου ούτε έχουν ούτε διαθέτουν χρήματα που απαιτούνται για τέτοιου είδους πληρωμένες καταχωρίσεις. Το θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο καθώς και οι προτάσεις του κειμένου στη συγκεκριμένη καταχώριση μας βρίσκουν αντίθετους! Δεν γνωστοποιήθηκε και δεν συζητήθηκε το περιεχόμενο αυτής της καταχώρισης με όσους φέρονται να το υπογράφουν! Στο τέλος, το καταχωρισμένο κείμενο ζητά “Να προχωρήσει η ιδέα του τελεφερίκ από τη Λίμνη Πλαστήρα ώς τη Νιάλα Αγράφων”. Παρουσιάζεται έτσι ότι όλος αυτός ο αγώνας, που έχει 20 χρόνια ιστορία, δεν γίνεται για την προστασία των Αγράφων από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, αλλά γίνεται για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν θα βάζουν ανεμογεννήτριες, αλλά πυλώνες, συρματόσχοινα, καμπίνες, που βεβαίως κάπου θα καταλήγουν, ίσως σε ξενοδοχεία, σαλέ, αίθουσες, καφετέριες κ.λπ. Μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους τέτοιες προτάσεις!», ξεκαθαρίζουν. «Η μόνη ανάπτυξη που αρμόζει στην περιοχή των Αγράφων είναι η αειφόρος-βιώσιμη ανάπτυξη με ήπιες δραστηριότητες», αναφέρουν.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας