Επίθεση Ρωσίας κατά Τουρκίας για άσκηση Εύξεινου Πόντου-Ρωσοτουρκικές διαμάχες στη Συρία

471
Επίθεση Ρωσίας κατά Τουρκίας

Μεταστροφή την Άγκυρας προς τις ΗΠΑ υλοποιείται το τελευταίο διάστημα και αυτό δεν έχει ξεφύγει από τις “κεραίες” των Ρώσων, οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως για πρώτη φορά την Άγκυρα για τις ασκήσεις με αμερικανικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στα ύδατα του Εύξεινου Πόντου στοχεύουν ξεκάθαρα κατά της Ρωσίας. 

«Είναι σαφές σε όλους ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ είναι εναντίον της Ρωσίας. Οι δυτικές δυνάμεις κινούνται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, αποτελώντας απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα. 

Κάποιος έχει την εντύπωση ότι ο έκτος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών βιάζεται να βρει τον εχθρό στον Εύξεινο Πόντο.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ έχουν προβεί σε προκλητικές δηλώσεις σχετικά με αυτό. 

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υποτίθεται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι “η Ουάσινγκτον πρέπει να φροντίσει να συνετίσει το Κίεβο όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινκ για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη”. 

Υπενθυμίζουμε, πως πριν λίγες ημέρες είχε βγάλει ανακοίνωση η Ρωσική πρεσβεία για τις κινήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στη περιοχή.

Ρωσία και Τουρκία κινούνται στην “κόψη του ξυραφιού” εδώ και μεγάλο διάστημα και κάποια στιγμή θα έχουμε παρατράγουδα στις σχέσεις σε Συρία, Λιβύη και ειδικά στον Εύξεινο Πόντο.

Οι Τούρκοι όπως όλα δείχνουν, τα δίνουν όλα για να παραλάβουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35, και στην προσπάθεια τους αυτή θα προκαλέσουν σχεδόν σίγουρα την Μόσχα, αφού είναι πλέον πασιφανές ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με ΗΠΑ-Ρωσία ταυτόχρονα και οφείλει να διαλέξει πλευρά.

Συναγερμός για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και στην Συρία   

Η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει επιπλέον αεροσκάφη στη Συρία. Πριν από αρκετές ώρες, ένα Tu-154 μαζί με ομάδα ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι αυτή ήταν μια ακόμη εναλλαγή αεροσκαφών, ωστόσο, ρωσικές πηγές σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα, ότι η Ρωσία μεταφέρει πρόσθετες δυνάμεις στη Συρία, πιθανώς με φόντο επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον του ρωσικού και συριακού στρατού.

Η ακριβής σύνθεση των ρωσικών αεροσκαφών που έφτασαν ή θα φτάνουν στην αεροπορική βάση Khmeimim παραμένει άγνωστη, ωστόσο, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι μιλάμε για τέσσερα αεροσκάφη, τα οποία υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθούν κατά ισλαμιστών τρομοκρατών στο βόρειο και  ΒΔ τμήμα της Συρίας, στο οποίο εκτός από τους Τζιχαντιστές υπάρχουν και τουρκικές τακτικές δυνάμεις. 

Το γεγονός που είναι αρκετά αξιοσημείωτο, είναι ότι λίγες ώρες πριν από την άφιξη της ρωσικής ομάδας μαχητικών αεροσκαφών στην Συρία, τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την προέλαση μιας ομάδας του ρωσικού στρατού στην al-Bab, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και του τουρκικού στρατού, κάτι που δεν αποκλείει ακόμη και το σενάριο πιθανών αψιμαχιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του συριακού κέντρου, πριν από λίγες ώρες, παρατηρήθηκε ύποπτη δραστηριότητα μαχητικών ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοδυτική Συρία, ενώ δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί πληροφορίες σχετικά με επιθέσεις.

Η εκτίμηση πολλών ειδικών συγκλίνει σε μια πιθανή ρήξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων σχετικά σύντομα για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά κυρίως λόγω αλλαγής στάσης της Τουρκίας λόγω ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένα πράγματα από την Άγκυρα και στην Αν.Μεσόγειο, αλλά και σε Λιβύη και Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας