Εξοργιστικό! Ε.Ε. και κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου: Λόγια αντί μέτρων κατά Τουρκίας!

    951
    εξοργιστικό

    Με τη συναίνεση της Κύπρου και της Ελλάδας και παρά τις τυπικές, όπως τελικά φάνηκε, αντιρρήσεις της πρώτης, η συνάντηση των 28 της Ε.Ε. κατέληξε πριν λίγο στην υιοθέτηση του αρχικού κειμένου συμπερασμάτων σχετικά με τις κυρώσεις προς την Τουρκία για τις προκλητικές παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ και τις απειλές της κατά της ειρήνης στην περιοχή.

    Όπως μαθεύτηκε από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, αρχικά η Κύπρος εξέφρασε τη διαφωνία της προς το κείμενο, υποστηρίζοντας τη λήψη απόφασης για “στοχευμένα μέτρα”, δηλαδή συγκεκριμένες νομικές κυρώσεις.

    Εντούτοις, στη συνέχεια απέσυρε σιωπηρά τη διαφωνία της, αποφεύγοντας να την εκφράσει επίσημα. Έτσι, πριν από λίγο έληξε η διορία που είχαν οι χώρες να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κείμενο που πρότεινε χθες η φινλανδική προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία χώρα δεν διέκοψε τη διαδικασία, επομένως το κείμενο «πέρασε» ως έχει.

    Το πλέον εντυπωσιακό και προκλητικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσε να δηλώσει ικανοποιημένος από το κείμενο με το οποίο μέχρι πριν λίγες ώρες διαφωνούσε!

    Στο κείμενο συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, η αναστολή της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η διακοπή των συζητήσεων για την αεροπορική σύνδεση, όπως και του διαλόγου υψηλού επιπέδου.

    Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρα που δεν μπορούν ν΄ασκήσουν αποτελεσματική πίεση για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και γι’ αυτή η κυπριακή πλευρά τα χαρακτήριζε ανεπαρκή.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση των 28 πρέσβεων, αφού η Κύπρος επέμενε σε πιο αυστηρή διατύπωση στην τελευταία παράγραφο που αφορά στον τρόπο παρακολούθησης της κατάστασης στο μέλλον και για το κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι.

    Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα νωρίς το πρωί, η Κύπρος είναι ικανοποιημένη με το κείμενο και δεν έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Συνεπώς το κείμενο ως έχει προωθείται για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας