Εξοπλιστικά προγράμματα 110 δισ. δολαρίων και συμφωνίες 380 δισ. ανακοίνωσαν ΗΠΑ – Σ. Αραβία

1468
αραβία

Εν μέσω κλιμάκωσης των δημοσιευμάτων σε βάρος του Trump για τις διασυνδέσεις του επιτελείου του με την Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο εξοπλιστικές συμφωνίες μαμούθ ύψους 110 δισ. δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson θα υπογράψει το σχετικό μνημόνιο προθέσεων.
«Το πακέτο αυτό επιδεικνύει, με το σαφέστερο δυνατό τρόπο, τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συνεργασία τους με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους μας στον Κόλπο, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή» ανάφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Ουάσινγκτον και Ριάντ υπέγραψαν συνολικά συμφωνίες ύψους άνω των 380 δισ. δολαρίων κατά την επίσκεψης του Donald Trump.
Το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας SPA έκανε λόγο για 34 συμφωνίες σε διάφορους τομείς όπως η άμυνα, το πετρέλαιο και οι αερομεταφορές.
Ο Rex Tillerson δήλωσε ότι οι αμυντικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν «την κακή ιρανική επιρροή».
Απευθυνόμενος δε στον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Ιράν Hasan Rohani, ζήτησε τη διάλυση του ιρανικού «τρομοκρατικού δικτύου» και τον τερματισμό των ιρανικών δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του Trumpστο εξωτερικό. Θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τις Βρυξέλλες, το Βατικανό και τη Σικελία.
Οι συμφωνίες – μαμούθ του Trump με την Σαουδική Αραβία έρχονται να δικαιολογήσουν απολύτως τους λόγους, πέραν των πολιτικών, που ο Trump επέλεξε την Σαουδική Αραβία ως πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αλλά και το ταπεινωτικό του προσκύνημα στον Σαουδάραβα βασιλιά, που προκάλεσε πικρόχολα και ειρωνικά σχόλια. Πάντως ο εσωτερικός πόλεμος στις ΗΠΑ μαίνεται και γιγαντώνεται, με αβέβαιη κατάληξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας