Εξετάζουν συνεργασία κατά Ραχόι Σοσιαλιστές και Podemos

1425
ισπανία
Με εμφανή τη βούληση να δημιουργηθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και με άλλοθι να αποφευχθούν τα “αδιέξοδα”, που διευκολύνουν μόνο τη δεξιά κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πραγματοποιείται η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και των Podemos, Πέδρο Σάντσεθ και Πάβλο Ιγκλέσιας, αντίστοιχα.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ο δρόμος της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές στον οποίο δείχνουν να κινούνται Ιγκλέσιας και Podemo, είναι άκρως ολισθηρός και χωρίς προοπτική για μια ανατρεπτική προοπτική στην Ισπανία.
Σύμφωνα με την El Publico, ο Ιγκλέσιας θα προσέλθει στη συνάντηση χωρίς πρόθεση να πιέσει τον Σάντσεθ να συναινέσει σε μία κατάθεση πρότασης μομφής σύντομα και θα συμφωνήσει στις όποιες προτάσεις για κοινοβουλευτική συνεργασία με στόχο την ευρύτερη αντιπολιτευτική πολιτική.
Άλλωστε, την πρόσφατη πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει οι Podemos, δεν είχε στηρίξει ο Σάντσεθ. Επίσης, η βούλησή του να δώσει εκείνος, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρυθμό σε όποιες πρωτοβουλίες εναντίον του Ραχόι, αναγκάζει τον Ιγκλέσιας να υιοθετήσει τακτική αναμονής, καθώς οι παρούσες κοινοβουλευτικές ισορροπίες επιτρέπουν μόνον ευρείες συμμαχίες, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα όποια δράση.
Στη σημερινή συνάντηση τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα θα είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού, ως πρώτο βήμα για την ανατροπή της κυβέρνησης Ραχόι, αλλά και η διατλαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά( CETA), η διαπραγμάτευση για το ανώτατο όριο των κρατικών δαπανών, το ύψος των συντάξεων και της συμφωνίας για κατώτατο εγγυημένο μισθό, και η παιδική φτώχεια.
Ο Ιγκλέσιας αναμένεται να ζητήσει από τον Σάντσεθ, ο οποίος ακόμη έχει να λύσει αρκετά εσωκομματικά προβλήματα, να καταψηφίσει μαζι του στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη την κύρωση της CETA από την Ισπανία. Ο ηγέτης του Podemos θα προσπαθήσει, σύμφωνα με την El Publico, να πείσει τον Σάντσεθ να υπαναχωρήσει ως προς τη χθεσινή του απόφαση υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία, τονίζοντας του πως μία αρνητική ψήφος στη CETA θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα της ρήξης του με την παλαιοκομματική γραμμή των Σοσιαλιστών, καθώς η προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή τους είχε ταχθεί υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας.
Πηγές προσκείμενες στον ηγέτη των Podemos τονίζουν επίσης πως ο Ιγκλέσιας θα ζητήσει από τον Σάντσεθ να στηρίξει την πρότασή του για μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα του θέσει επί τάπητος το θέμα της ενίσχυσης προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, που έχει δηλώσει πως έχει ως προτεραιότητά του ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών.
Αφότου εξελέγη ο Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες μετά βίας έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο, απλώς έχουν ανταλλάξει ορισμένα μηνύματα, διαβιβάζοντας ο ένας στον άλλο την αμοιβαία βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους ενώπιον του κοινού στόχου να ανατρέψουν τον Ραχόι.
Ωστόσο, ο Σάντσεθ εννοεί την προσπάθεια για ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης ως αποτέλεσμα μίας ακόμα ευρύτερης συνεννόησης, που θα περιλαμβάνει το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos, με τον ηγέτη των οποίων Άλμπερτ Ριβέρα πρόκειται να συναντηθεί αύριο. Μολονότι, οι Podemos και Ciudadanos δηλώνουν με όλους τους τρόπους την πολιτική τους και προγραμματική ασυμβατότητα, ο Σάντσεθ επιδιώκει να επιτύχει τη συναίνεση και των δύο στην αντιπολιτευτική πρωτοβουλία υπό την μπαγκέτα του.
Για τον λόγο αυτόν ο Σάντσεθ προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Ιγκλέσιας με μικρές προσδοκίες, θέλοντας απλώς να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός του και να διαπιστώσει τις προθέσεις των συνομιλητών του, με στόχο να προωθήσει όσο το ταχύτερο τα μέτρα της ατζέντας του στο Κοινοβούλιο -με πρώτιστο την απασχόληση των νέων.
Για τον λόγο τούτο, ο σοσιαλιστής ηγέτης αναμένεται σήμερα να επιμείνει στην απόφαση της αποχής από την ψηφοφορία για τη CETA, αλλά και στη θέση του στο υπ’ αριθ. ένα φλέγον ζήτημα της ισπανικής κοινωνίας επί του παρόντος, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Όσον αφορά αυτό το τελευταίο, ο Σάντσεθ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αρνηθεί την πρόταση των Podemos να αποδεχθεί το δημοψήφισμα.
Όσον αφορά το ζήτημα μίας επικείμενης, νέας, πρότασης μομφής θα προσπαθήσει να επιβάλει το δικό του χρονοδιάγραμμα, προσβλέποντας στην ενδεχόμενη προσάρτηση και των Ciudadanos σε μία τέτοια κίνηση, καθώς αρκετές από τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματική πίστη στόχο έχουν την προσέλκυση της παράταξης του Ριβέρα.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαβεβαιώνουν πως η σημερινή συνάντηση είναι αναγνωριστική και πως ο Σάντσεθ προσβλέπει σε μία πιο εις βάθος συζήτηση των πολιτικών θεμάτων με τον Ιγκλέσιας σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όπως σημειώνει η εφημερίδα El Pais.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας