Εξαιρετικά λυπηρό αν η Ελλάδα έδωσε πληροφορίες των S-300 στο Ισραήλ

1651
ελλάδας

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας καλείται να σχολιάσει, μέσω του Sputnik, το ισραηλινό δημοσίευμα για την απόκτηση πληροφοριών επί των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Εξαιρετικά ανήσυχος για το ισραηλινό δημοσίευμα, το οποίο κάνει λόγο για απόκτηση πληροφοριών εκ μέρους του Ισραήλ επί των ρωσικών S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, δηλώνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Κώστας Ήσυχος.

«Δεν αποκλείω, πιθανά, οι Ισραηλινοί και οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, να μπόρεσαν να αποκτήσουν και να σπάσουν τους κωδικούς των ελληνικών S-300, με σκοπό το Ισραήλ να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες σε βάρος των αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής — σοβιετικής προέλευσης, είτε των S-300 είτε παλαιότερων μοντέλων, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράν» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Ήσυχος, μιλώντας στο Sputnik.

Και πρόσθεσε: «Και αυτό το λέω γιατί εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή του Γεώργιου Παπανδρέου, το Ισραήλ απέκτησε τη δυνατότητα πολλών στρατιωτικών συμφωνιών με την Ελλάδα, οι οποίες σε αριθμό ξεπερνούν τις 50, παρότι οι περισσότερες δεν έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post» κάνει λόγο για κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Ισραήλ πάνω από την Κρήτη, με στόχο το Τελ Αβίβ να βρει τρόπους αποφυγής των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις φέρεται να έχουν επιτρέψει σε ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα να συλλέξουν δεδομένα, σχετικά με το πώς το προηγμένο σύστημα μπορεί να τυφλωθεί ή να ξεγελαστεί» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο επίμαχο δημοσίευμα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στο Sputnik, επαναλαμβάνει ότι «είναι εξαιρετικά λυπηρό η Ελλάδα είτε ως κυβέρνηση, είτε εν αγνοία των κυβερνήσεων και σε συνεργασία με πληροφοριοδότες εντός της χώρας, να προμήθευσε πληροφορίες σε ΗΠΑ και κυρίως στο Ισραήλ, προκειμένου το Τελ Αβίβ να υπερτερεί σε στρατιωτική τεχνογνωσία και πληροφόρηση σε σχέση με τους S-300».

Και αυτό — συνέχισε ο κ. Ήσυχος — «όχι μόνο σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, αλλά και για να αποκτήσει στρατηγικό και στρατιωτικό βάθος σε μία πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή, δηλαδή από το Ιράν, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την ανατολική “λεκάνη” της Μεσογείου μέχρι και τον Αιγαίο».

Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, κατά τον ίδιο, «πρόκειται για ένα βαρύ ατόπημα από την πλευρά της Ελλάδας εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο παραβιάζει σοβαρότατες ρήτρες των αντιαεροπορικών συστημάτων S- 300».

Στο μεταξύ, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «μία τέτοια παραβίαση της ρήτρας δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας — Ρωσίας, αλλά βυθίζει την Ελλάδα ως αναξιόπιστο εταίρο σε συμβάσεις, όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και με σειρά άλλων χωρών».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο κ. Ήσυχος δεν αποκλείει και το γεγονός «το δημοσίευμα να είναι “fake news”, προκειμένου να διαταράξει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας — Ρωσίας στον αμυντικό τομέα, και να δημιουργήσεί εντυπώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός διευκρινίζει ότι «το Ισραήλ επεκτείνει την οικονομική, τη γεωγραφική και τη στρατιωτική επιρροή πολύ πέρα από τα σύνορά του», ενώ σπεύδει να συνδέσει όλες τις παραπάνω εξελίξεις με την προσπάθεια «θωράκισης» των αεροπορικών μαχητικών F-35 έναντι των ρωσικών και σοβιετικών συστημάτων.

«Προσπαθούν να αποφύγουν τους κινδύνους για τα δικά τους πολεμικά αεροσκάφη, τα F-35» υπερθεματίζει, χαρακτηριστικά, ενώ σπεύδει να σχολιάσει ότι «οι ρωσικοί S-300 είναι αμυντικά όπλα, ενώ τα F-35 είναι επιθετικά όπλα». «Και αυτό τα λέει όλα» καταλήγει με νόημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας