Αποχώρηση Ιράν από όρους της συμφωνίας για πυρηνικά. Νέες κυρώσεις ΗΠΑ

1315
ευρώπη

Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη 8 Μαΐου, την απόφασή της να αποχωρήσει από δύο όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, μετά από τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 4 Μαΐου.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είπε ότι θα ανασταλούν τα άρθρα 26 και 36 (σ.σ. της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), ως απάντηση στις νέες κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ, που είχαν στην ουσία ως αποτέλεσμα τα σημεία αυτά να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστούν.

Τα άρθρα αφορούν την υποχρέωση του Ιράν να πουλά το περίσσευμα εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέως ύδατος, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν το χρησιμοποιεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Συνάντηση Λαβρόφ – Ζαρίφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεργαστούν με όλες τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτός από τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα αναζητήσουν τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων για την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.

Ο Ζαρίφ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση του Ιράν να αποχωρήσει από δύο όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα σχετίζονται με τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 4 Μαΐου.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι θα παραβεί ορισμένες από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του το 2015, είναι «εκ προθέσεως ασαφής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν «πολύ σύντομα».

Νωρίτερα, η Γερμανία κάλεσε το Ιράν να σεβαστεί στο σύνολό της τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA) μετά την απόφαση της Τεχεράνης να αναστείλει ορισμένες δεσμεύσεις της ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία.

Εξάλλου, η Βρετανία δήλωσε πως είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την ανακοίνωση του Ιράν και πως η Τεχεράνη μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις αν αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες βράδυ νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν τους τομείς της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού και στόχος τους είναι να ενταθεί η πίεση στην Τεχεράνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ταυτόχρονα να λάβει και νέα μέτρα αν το Ιράν «δεν αλλάξει ριζικά τη στάση του».

Η εκτελεστική εντολή που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος καλύπτει τις σημαντικότερες, εκτός του πετρελαίου, πηγές εσόδων του Ιράν που συνιστούν το 10% των εξαγωγών του.

Στην ανακοίνωσή του, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Τραμπ επανέλαβε ότι ελπίζει «να συναντηθεί κάποια μέρα με τους ηγέτες του Ιράν για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας