ΕΝΥΠΕΚΚ: Έκρηξη της μερικής απασχόλησης και τον μήνα Νοέμβριο!

1116

57 ΣΤΙΣ 100 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ !

Επίσης:

  • 30.559 περισσότερες απολύσεις !
  • Στο 57,6% η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση!
  • 5.181 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση !
  • Γενικεύεται η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία μετά την ψήφιση του άρθρου 59 ν.4635/2019 («Αναπτυξιακός νόμος»)!

Ιδού τα στοιχεία !

(«Εργάνη», Υπ.Εργασίας, Νοέμβριος 2019)

Αρνητικό ρεκόρ μερικής απασχόλησης «κατέκτησε»(!) δυστυχώς η πατρίδα μας και για τον μήνα Νοέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ».

Φαίνεται ότι Έλληνες και ξένοι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έλαβαν το σχετικό μήνυμα για έναν νέο γύρο αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με σχετικές και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Η πρόσφατη ψήφιση, άλλωστε, στα πλαίσια του «αναπτυξιακού νόμου»  του ν. 4635/2019 (άρθρο 59), που ξαναθεσπίζει το μονομερές δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε εκ περιτροπής, οδηγεί σε γενίκευση της «ελαστικής» εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) και σε περαιτέρω έκρηξη του αρνητικού για τους μισθούς και τις συντάξεις αυτού εργασιακού φαινομένου.

Ήδη, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Νοέμβριο του 2019 είναι άκρως ανησυχητικά και ματαιώνουν κάθε ελπίδα για βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική αγορά εργασίας. Ειδικότερα:

Ι. 30.559 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο 2019!!

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα Ι (σελ. 2 Έκθεσης), τον μήνα Νοέμβριο 2019 είχαμε υψηλό αριθμό απολύσεων, καθόσον έγιναν 208.583 προσλήψεις και 239.142 απολύσεις. Οι απολύσεις δηλαδή αυξήθηκαν κατά 30.559, όπως φαίνεται και από τον Πίνακα Ι στη σελίδα 4 της «ΕΡΓΑΝΗΣ» που παραθέτουμε:

ΙΙ. Έκρηξη της μερικής απασχόλησης (57,6%)

Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τον Πίνακα IV στη σελίδα 8 της Έκθεσης, στο σύνολο 208.583 προσλήψεων, οι 120.098 (93.089 + 27.009) είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ήτοι το πολύ υψηλό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ποσοστό 57,6%, ενώ ΜΟΝΟ 88.485 είναι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω Πίνακα, αλλά και από το Διάγραμμα ΙΧ  (σελ. 10 Έκθεσης) που παραθέτουμε, η έκρηξη της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας είναι σοκαριστική, αφού για τον Νοέμβριο 2019 ΜΟΝΟ το 42,4% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ ποσοστό 57,6% ήταν με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας (44,6% και 13%, αντίστοιχα)!

ΙΙΙ. Ρεκόρ μετατροπής θέσεων πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία

Εξάλλου, όπως καταδεικνύεται στον Πίνακα VI της σελ. 10 της Έκθεσης, και τον Νοέμβριο 2019 είχαμε τεράστιο αριθμό μετατροπών από συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Ειδικότερα, έχουμε 3.929 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική και 1.252 (1.076 + 176) θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής (με συναίνεση ή όχι του εργαζομένου), δηλαδή συνολικά 5.181 συνάνθρωποί μας που κατείχαν θέσεις πλήρους και ασφαλισμένης απασχόλησης, τώρα θα ζουν στην ανασφάλεια και με μηνιαίο μισθό 300 ευρώ!!

Κατόπιν αυτών, τα ανωτέρω στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκαλούν βαθειά ανησυχία και πρέπει να προβληματίσουν και τη νέα κυβέρνηση, αφού για πέμπτο μήνα στη διακυβέρνηση της χώρας κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με πρωτοφανή έκρηξη στα μεταπολεμικά χρονικά τής ελληνικής αγοράς εργασίας!

Αν συνεχιστεί η σκληρή μνημονιακή πολιτική, το ορατό μέλλον τής μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα είναι δυσοίωνο, πολύ περισσότερο που πληθαίνουν καθημερινά οι εργοδότες που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα το ύψος των καταβαλλομένων συντάξεων, αφού το Εργασιακό είναι συνάρτηση του Ασφαλιστικού. Η ΕΝΥΠΕΚΚ δεν θα σταματήσει να αναδεικνύει την πραγματική εικόνα τής μισθωτής εργασίας στη σημερινή Ελλάδα, δεν θα προσχωρήσει στην καταστροφική …λογική της μνημονιακής ετερονομίας, αλλά ούτε θα επαναπαυθεί στην υποτιθέμενη «επαναφορά στην κανονικότητα» της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας