Εντός της ΑΟΖ Κύπρου το Barbaros

964
τουρκία

Εντός του θαλασσίου οικοπέδου 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας πλέει από το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, συνοδευόμενο μάλιστα από τέσσερα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, σε υλοποίηση των πρόσφατων απειλητικών προειδοποιήσεων της Άγκυρας ότι δεν θα επιτρέψει παραγκωνισμό της από τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Barbaros, το οποίο βρίσκεται κοντά στο υποθετικό σημείο συνάντησης της ΑΟΖ της Ελλάδας (εάν ανακηρυχθεί), της Αιγύπτου και της Κύπρου παρακολουθεί από απόσταση η ελληνική φρεγάτα “Ψαρά”, ενώ δεν αναφέρονται κινήσεις άλλων ναυτικών δυνάμεων από τις πολλές που έχουν συρρεύσει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία είχε εν πολλοίς προαναγγελθεί και συνιστά απόπειρα της Τουρκίας να δηλώσει παρουσία στην περιοχή, χωρίς πάντως να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα. Σε αντίθεση με την ιταλική ΕΝΙ, της οποίας την αδειοδοτημένη γεώτρηση παρενόχλησε και εντέλει ακύρωσε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, οι έρευνες της ExxonMobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 ξεκίνησαν την εβδομάδα αυτή κανονικά, υπό την κάλυψη αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Ούτως ή άλλως, το Barbaros διενεργεί σεισμικές έρευνες, ενώ η πραγματοποίηση γεωτρήσεων είναι έργο του πλωτού γεωτρύπανου “Πορθητής” το οποίο, εν μέσω πολλών προβλημάτων στελέχωσης και τεχνικής επάρκειας, παραμένει στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας.

Η επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς στηρίζεται αφενός στην διεκδίκηση μεγάλου τμήματος της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως τουρκικής και αφετέρου στην υπεράσπιση, όπως γίνεται αντιληπτή στην Άγκυρα, των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο σύνολο των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Τα συμφραζόμενα της προώθησης του Barbaros δίνει η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αλλά και η χθεσινή συνεργασία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αντικείμενο πρωτίστως την υπόθεση Κασόγκι, την Συρία, αλλά και το Κυπριακό.

Από την άλλη πλευρά, η νέα συνάντηση χθες του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου και εξαγγέλθηκε η λειτουργία του αγωγού Turkish Stream το 2020, δίνει πλήρως την εικόνα των αντικρουόμενων σχεδίων των ηπειρωτικών (Ρωσία) και των ναυτικών δυνάμεων (ΗΠΑ), με αιχμή την ενεργειακή τροφοδοσία και σημείο συνάντησης την Τουρκία και τον ρόλο της στην περιοχή.

*Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας