Ενεργειακός πόλεμος-Think tank έντονη αντιπαράθεση Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω TurkStream

570
Think tank έντονη αντιπαράθεση Τουρκίας

Η Τουρκία ετοιμάζει το δικό της σχέδιο με το κοίτασμα στον Εύξεινο Πόντο με παράλληλο στόχο να ακυρώσει τα πάντα στην Μεσόγειο από Ελλάδα/Κύπρο

Οαγωγός φυσικού αερίου TurkStream δια μέσου της Τουρκίας, είναι ένα σημαντικό μέρος ενός μεγάλου έργου που θα συμπληρώνει τον ρωσικό αγωγό Nord Stream-2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, κάτι που θέλει να αλλάξει η Ουάσιγκτον πάση θυσία ότι και να γίνει.

Για τη Ρωσία, είναι κρίσιμο έργο, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις μέσω της διπλωματικής του συνεργασίας με την Τουρκία για αυτό το έργο.

Αυτή την εβδομάδα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι το τελικό τμήμα του Nord Stream-2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε. Η γεωπολιτική σημασία αυτού του έργου τονίστηκε τον Ιανουάριο, όταν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας ξεκίνησαν επίσημα τον αγωγό TurkStream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Η Gazprom και η τουρκική εταιρεία BOTAŞ ολοκληρώνουν την τελική φάση κατασκευής του TurkStream 2 από κοινού. Από την Τουρκία, ο αγωγός συνεχίζει με την ονομασία «Βαλκανικό Ρεύμα» προς Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία και  Αυστρία.

Το έργο του αγωγού εκτείνεται 930 χιλιόμετρα κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και ενισχύει τους ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέα κεφάλαια και στην αμυντική τους συνεργασία, αφού η Τουρκία ως γνωστόν, αγόρασε το προηγμένο ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 το 2019, το οποίο δημιούργησε όμως πρόβλημα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Είναι, λοιπόν, αδιαμφισβήτητο ότι ο TurkStream έχει τη δυνατότητα να θέσει μια δεύτερη ακόμα σοβαρότερη πρόκληση στην ήδη προβληματική σχέση με τις ΗΠΑ.Ενώ η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και ενισχύει την προβληματική οικονομία της, επιδιώκει επίσης να προστατευθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νομοσχέδιο για την επέκταση των κυρώσεων στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream 2.Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αυτοί οι αγωγοί θα ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική επιρροή της Μόσχας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Κογκρέσο και οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον Nord Stream 2, τον TurkStream και άλλα έργα τα οποία θα ενισχύσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα μειώσουν τον ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κράτους και ίσως αποτελέσουν πηγή αυξημένης επιρροής από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον John Bowlus, τον αρχισυντάκτη του Energy Reporters, τα συμφέροντα της Άγκυρας στον αγωγό TurkStream 2 είναι οριακά. Το περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από την Τουρκία μέσω του TurkStream 2 θα αποφέρει μόνο τέλη διαμετακόμισης αγωγών. Επιπλέον, ανταγωνίζεται τους στόχους της Τουρκίας για φυσικό αέριο, οι οποίοι είναι τριπλοί.

«Πρώτα και κύρια», λέει ο Bowlus, «[η Τουρκία θέλει] να αναπτύξει το πεδίο φυσικού αερίου Sakarya 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα, να αποκλείσει τις ανταγωνιστικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Ρωσία, και να διευκολύνει περισσότερο αέριο που μεταφέρεται από δεξαμενόπλοια”.

Πολλοί πολιτικοί και ενεργειακές εταιρείες στη Γερμανία υποστηρίζουν το Nord Stream 2, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να τερματίσει τη χρήση άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.

Αντί να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, η Γερμανία διαπραγματεύτηκε με την Ουάσινγκτον και τον Ιούλιο οι δύο πλευρές αποκάλυψαν μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, το Βερολίνο δεσμεύτηκε να απαντήσει σε κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.Είναι γνωστό επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάχθηκε στον αγωγό αυτόν, ο οποίος θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει αέριο απευθείας στη Γερμανία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμούσε να προκαλέσει κρίση με το Βερολίνο με την επιβολή κυρώσεων.

Αντ ‘αυτού, επέλεξε να διαπραγματευτεί με τη Γερμανία. Η Ουάσινγκτον σαφώς δεν θέλει να βλάψει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο σύμμαχό της στην Ευρώπη.

Θα δείξουν όμως οι ΗΠΑ την ίδια προθυμία να μην βλάψουν τις σχέσεις με την Τουρκία;

Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα μπορεί να βρίσκεται στην ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν είναι μυστικό ότι το ΝΑΤΟ θα ήθελε η Τουρκία να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη σταθεροποίηση της χώρας.Για αυτόν τον λόγο και για κανέναν άλλο, η Ουάσιγκτον μπορεί να μην θέλει να βλάψει τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Για την Τουρκία, ο TurkStream θα ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.Καθώς η Τουρκία παραμένει χώρα διέλευσης σε αυτό το έργο, ο κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα της Ουκρανίας και να περιορίσει τη Ρωσία.

Όσο η Τουρκία προστατεύει την Ουκρανία και συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να αποτρέψει την υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, ο TurkStream δεν θα γίνει η αιτία για μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας.

Επειδή όμως οι Νεο-οθωμανοί τα θέλουν όλα και θα προχωρήσουν στα ύποπτα σχέδια τους, ειδικά στην Α.Μεσόγειο κατά Κύπρου και Ελλάδος (όπου αμερικανικοί κολοσσοί θα επενδύσουν δις δολάρια στον αγωγό East Med), η αντίδραση των ΗΠΑ θα αλλάξει άρδην με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοικτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας