Ενεργειακή κρίση: Θα αργήσει η επιστροφή στην κανονικότητα

535
Ενεργειακή κρίση

Σε έντονη διακύμανση συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές της ενέργειας, γεγονός που καταδεικνύει τη ρευστότητα που επικρατεί τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού όσο και στην αγορά του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε από τα 64 ευρώ/MWh για να καταλήξει 20 ευρώ ακριβότερα, στα 84 ευρώ/MWh. Αλλά και σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου εμφανίζει σημαντική διακύμανση καθώς το πρωί είχε πέσει στα 83 ευρώ/MWh ενώ μέσα στην ημέρα έφτασε έως και τα 98 ευρώ/MWh. Πίσω από την έντονη αυτή διακύμανση βρίσκονται οι νέες ανησυχίες που δημιουργούνται στην αγορά σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου. Από τη μία πλευρά η αγορά επηρεάστηκε από την είδηση ότι έχουν μειωθεί εκ νέου οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Από την άλλη, η προμήθεια φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκεται υπό πίεση καθώς η Ασία αρχίζει να απορροφά εκ νέου τα διαθέσιμα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα οποία εγκαταλείπουν την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τα Χριστούγεννα οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν φτάσει σε ιστορικό υψηλό στα 180 ευρώ/MWh, ωστόσο στη συνέχεια κινήθηκαν πτωτικά, καθώς τις προηγούμενες ημέρες κατέφθασε στην Ευρώπη σημαντικός αριθμός φορτίων LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία βοήθησαν στην αποκλιμάκωση.

Οι διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν σημαντικά και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επίσης παρουσιάζουν έντονες διαφοροποιήσεις. Για σήμερα οι τιμές χονδρικής του ρεύματος βρίσκονται στην περιοχή των 150 – 160 ευρώ/MWh στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή στα 182,46 ευρώ/MWh. Για αύριο οι τιμές του ρεύματος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται πτωτικά από τα 107,87  ευρώ/MWh (Γερμανία) ενώ φτάνουν μέχρι τα 185, 56  ευρώ/MWh (Γαλλία). Στην Ελλάδα αύριο η τιμή προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 148,8 ευρώ μειωμένη κατά 18,5% σε σύγκριση με σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εορτών, οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη είχαν πέσει ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, καθώς ο ήπιος χειμώνας αλλά και η περίοδος των εορτών επηρέασαν τη ζήτηση. Πριν τις γιορτές ωστόσο, η αγορά ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη είχε καταγράψει νέο ρεκόρ, με τις τιμές να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 400 ευρώ/MWh.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά παρά το γεγονός ότι είναι από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη, εντούτοις παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 236 ευρώ/MWh. Στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, η μέση τιμή υποχωρεί στα 160 ευρώ/MWh. Εάν δεν υπάρξει εκ νέου έκρηξη των τιμών του ρεύματος προς τα πάνω, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών και στη λιανική αγορά. Και αυτό γιατί  θα περιοριστεί η επίπτωση από τις ρήτρες χονδρεμπορικής που εφαρμόζονται στα τιμολόγια λιανικής.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το ασταθές περιβάλλον στην αγορά ενέργειας θα συνεχιστεί και οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τελευταίο διάστημα σημαντικός αριθμός ενεργοβόρων βιομηχανιών προχώρησε σε αναστολή των δραστηριοτήτων του στην Ευρώπη, υπό την πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Και βέβαια, η έκρηξη των τιμών, που φτάνει μέχρι και τα απλά νοικοκυριά, ενισχύει τους φόβους για ενδεχόμενη αύξηση της ενεργειακής φτώχειας κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι νέες ενισχύσεις θα χορηγηθούν με κριτήρια και θα αφορούν εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας