Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Δημοκρατικοί στη Βουλή, Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία

921
ενδιάμεσες

Ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, με τη Βουλή να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και τη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους, προήλθε από τις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. 

Η δημοκρατική πλειοψηφία στη Βουλή εκτιμάται πως θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, στα επόμενα δύο χρόνια της προεδρικής του θητείας.

Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που πυροδοτήθηκε, όπως αναφέρουν οι New York Times, από την έντονη αντίδραση κατά του Τραμπ, έδωσε στους Δημοκρατικούς τουλάχιστον 25 επιπλέον έδρες στη Βουλή. Από τα προάστια του Ρίτσμοντ μέχρι περιοχές του Σικάγο αλλά και την Οκλαχόμα, μια σειρά υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες κατέκτησαν τη νίκη και έβαλαν τέλος στην οκταετή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός. Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ηταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στη Νάνσι Πελόζι για τη συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς.

Γυναίκα ιθαγενής, ομοφυλόφιλοι και μουσουλμάνες στο νέο Κογκρέσο

Η Δημοκρατική υποψήφια βουλεύτρια Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και θεωρούμενη ως ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ.

Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν την Τρίτη οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί ήταν υποψήφιες στη Μινεσότα και στο Μίσιγκαν, αντίστοιχα.

Η πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές, τον δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις. Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ επανεξελέγη, προσφέροντας μία σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό Μπέτο Ο’Ρουρκ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η νίκη του επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας