Ενδεχομένως απόφαση για κουτσουρεμένα δώρα στο Δημόσιο

1267
τριετιών

Τον δρόμο για επαναφορά των δώρων σε συνταξιούχους και σε μισθωτούς του δημοσίου με ποσά ακόμα και της τάξης των 250 και 300 ευρώ, στρώνει η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η απόφαση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε πως ορθά καταργήθηκαν τα δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, κρίνοντας παράλληλα πως ούτε από την εγχώρια, ούτε και από τη διεθνή νομοθεσία κατοχυρώνεται συγκεκριμένο ύψος δώρων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν η παρούσα κυβέρνηση ή η επόμενη υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, καθώς και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχει την δέσμευση από εδώ και πέρα να τα καταβάλλει με τα ίδια ποσά που ήταν όταν καταργήθηκαν – 800 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα – αλλά έχει τη δικαιοδοσία να τα νομοθετήσει ως έκτακτα βοηθήματα λόγω εορτών, με ποσά χαμηλότερα, ακόμη και στα 250 ευρώ με 300 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια ώρα, και το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα πρέπει να σταματήσουν, δεν καθόρισε με τις αποφάσεις του που μιλούν για επαναφορά των δώρων το ύψος που θα πρέπει αυτά να έχουν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, καμία κυβέρνηση δεν υποχρεώνεται να επαναφέρει τα ίδια ποσά, αλλά μπορεί να θεσπίσει πολύ λιγότερα, επικαλούμενη τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας