Εμπορικός πόλεμος σε εξέλιξη. Κινέζικα αντίποινα. Μεγάλη πτώση στην Wall Street.

2451
πόλεμος

Σημαντική πτώση σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολ., μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού.
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση καταλόγου από την κυβέρνηση του Αμερικανού 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία σχεδιάζει να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Dow Jones χάνει περίπου 250 μονάδες, υποχωρώντας 1,06% στις 23.777,86 μονάδες, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις Boeing και Caterpillar. Και ο S&P σημειώνει πτώση 0,73% στις 2.595,25 μονάδες, με τις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου και του κλάδου της ενέργειας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.  Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,81% στις 6.887,43 μονάδες. 
“Νομίζω πως η αγορά ανησυχεί για την κλιμάκωση αυτής της κατάστασης εδώ και τώρα” σχολίασε στο CNBC ο Τζέιμς Πόλσεν της Leuthold Group. “Δεν είναι τόσο κακό αν έχουμε λίγους δασμούς σε λίγα προϊόντα, αλλά αν αυτό κλιμακωθεί παγκοσμίως, τότε πραγματικά υπάρχει απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη” πρόσθεσε.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης oι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος  ανέκαμψε από τις μεγάλες απώλειες της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 241.000 θέσεις εργασίας αυξήθηκε η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με την έκθεση του ADP Research Institute. “Είδαμε εντυπωσιακή ορμή το πρώτο τρίμηνο του 2018 με περισσότερες θέσεις εργασίας ανά μήνα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2017”, δήλωσε ο Ahu Yildirmaz, αντιπρόεδρος του ADP Research Institute.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας