Ελληνικό οικονομικό θαύμα η μείωση των επιτοκίων του Δημοσίου;

1091
επιτόκιο

Η κυβέρνηση με μεγάλη αλαζονεία και με εμφανή επιπολαιότητα επιχειρεί να εμφανίσει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου ως, περίπου, αρχή του δρόμου που οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό παράδεισο.

Ασφαλώς είναι θετικό ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του δημοσίου έπεσε κάτω του 1%(0,93%). Το γεγονός αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί προϊόν και μάλιστα αποκλειστικό της επιτυχούς πορείας της ελληνικής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με εκρηκτικά προβλήματα ενώ η ελληνική κοινωνία συνεχίζει και αυτή σε σημαντικό βαθμό να πένεται και να εξαθλιώνεται και με την ανεργία να διατηρείται πολύ υψηλά ενώ ένας στους δύο περίπου νέοι είναι άνεργος και ένα μεγάλο μέρος των υπολοίπων ημιαπασχολείται με 300 και 400 ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίον κυρίως πέφτουν τα επιτόκια στην Ελλάδα, είναι ότι τα επιτόκια στη χώρα μας ακολουθούν την κατάρρευση των επιτοκίων διεθνώς, η οποία οφείλεται στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και στους κινδύνους ύφεσης που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Για παράδειγμα το επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είναι αρνητικό και υποχωρεί στο -0,41% και σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων για παράδειγμα της Αυστρίας, του Βελγίου της Ολλανδίας της Γαλλίας κλπ.

Έτσι, παρά την πτώση των επιτοκίων του ελληνικού δημοσίου, η διαφορά (spread) με το γερμανικό δεκαετές κινείται στο 1,4%, το οποίο είναι αρκετά υψηλό για τόσο μικρά επιτοκιακά μεγέθη.

Αντί η κυβέρνηση να θριαμβολογεί και να υπόσχεται ανύπαρκτους λαγούς με πετραχήλια οφείλει να δει ότι παρά τα χαμηλά επιτόκια τα προγράμματα των δημοσίων επενδύσεων στη χώρα μας καταρρέουν, οι τράπεζες έχουν πάψει εδώ και καιρό να χρηματοδοτούν την οικονομία, η αποεπένδυση δίνει και παίρνει, ετοιμάζεται τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και το πρόβλημα στέγης για τα νέα ζευγάρια είναι πλέον εφιαλτικό, ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή για τα εισοδηματικά δεδομένα των πολιτών ύψη.

Αν αυτά ονομάζονται οικονομικό θαύμα τότε η οικονομική καταστροφή πως θα πρέπει να ονομαστεί;

 

Β.Μ

                                                                                                                                

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας