Ελλάδα: Δέχεται το ρωσικό εμβόλιο για τουρίστες, όχι για πολίτες της!!!

657
ρωσικό εμβόλιο για τουρίστες
Καθυστερεί να έρθει στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενώ οι Ευρωπαίοι προβαίνουν σε αποθαρρυντικές δηλώσεις. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες.
Στο μακρινό μέλλον φαίνεται να παραπέμπει η ΕΕ την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Σε αυτό συγκλίνουν οι επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Μάλιστα, τις φήμες περί καθυστερήσεων φούντωσε ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς που επισήμανε στις 19 Απριλίου ότι το Sputnik V, θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη στα τέλη του 2021, το νωρίτερο, εάν και εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Στο ίδιο κλίμα, ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, του Έρικ Μάμερ που επισήμανε ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύουν στη Ρωσία και σε άλλες χώρες για να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί αργότερα να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το «πράσινο διαβατήριο» που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα δεν αναγνωρίζει εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Ωστόσο, είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίζουν αυτά τα εμβόλια, όπως το Sputnik V της Ρωσίας,
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη Μόσχα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσε τους Ρώσους ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμού της Ελλάδας θα συμπεριλάβει το ρωσικό εμβόλιο ως ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια για ταξιδιωτικούς σκοπούς.
«Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες που εμβολιάζονται να έρθουν χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και πρόσθετα τεστ» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Θεοχάρης.
Κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή, η ΕΕ χρησιμοποιεί τέσσερα εμβόλια για τον εμβολιασμό των πολιτών της: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, που εγκρίθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες. Ωστόσο, τα δύο τελευταία αμφισβητούνται.
Από την πλευρά του ο συγγραφέας, αναλυτής και ιστορικός Νίκος Κλειτσίκας σχολιάζει στο Sputnik σχετικά με το πιστοποητικό: «Ο απόλυτος ευτελισμός της λεγόμενης “επιστήμης”, των καθεστωτικών κυβερνητικών επιτρόπων στην επιστημονική επιτροπή”, πως κάθε χώρα με ευρωπαϊκή αδειοδότηση θα μπορεί να δέχεται μονομερώς πολίτες από άλλες χώρες που έχουν εμβολιαστεί με διαφορετικά εμβόλια. Πώς θα μπορούν να κοιτούν στα μάτια τα παιδιά τους οι “πανεπιστημιακοί” της ελληνικής επιτροπής, όταν η Ελλάδα θα δέχεται Ρώσους τουρίστες εμβολιασμένους με Sputnik V, αλλά Έλληνας πολίτης εμβολιασμένος με το Ρωσικό εμβόλιο δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη; Για οικονομικά κέρδη επιτρέπεται τουρισμός, αλλά όποιος είναι Ευρωπαίος πολίτης δεν επιτρέπεται να είναι ισότιμος με τον τουρίστα».
Την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι μια σειρά από κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε άμεσες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
«Μέχρι πρότινος το πρόβλημα ήταν ότι ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία η Ουγγαρία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούσαν να προμηθευτούν ή να γίνουν συμπαραγωγοί στο ρωσικό εμβόλιο. Ελλάδα και Κύπρος απείχαν από τις συζητήσεις. Με τις νέες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων όμως φαίνεται ότι όλα ανατρέπονται και το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να μη φτάσει ποτέ στην Ευρώπη. Σήμερα μπαίνει αναγκαστικά στο αντιρωσικό μέτωπο η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αναλυτής.
Η Κύπρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το ρωσικό εμβόλιο και προγραμματίζει να προμηθευτεί δόσεις του εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ, ενώ η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή γραμμή, περιμένει επίσης την έγκρισή του.

Το παράδοξο

Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Αν και η ρωσική πλευρά επισημαίνει ότι έχει καταθέσει το φάκελο του ρωσικού εμβολίου εδώ και μήνες προς έγκριση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οι αξιωματούχοι του οργανισμού το αρνούνται.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας της ΕΕ στις 14 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιβεβαίωσε δημοσίως ότι δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για το Sputnik V, παρά τις αναφορές που δηλώνουν το αντίθετο
Την ίδια στιγμή στις 29 Ιανουαρίου ο Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία, δήλωνε στο Sputnik ότι συνεχίζονται «οι επαφές μεταξύ του Ρώσου κατασκευαστή και του Ευρωπαϊκoύ Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)».
«Κάποιοι παίζουν παιxνίδια. Τα εμβόλια είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι πολιτικό ζήτημα και καθόλου επιστημονικό, παρότι η καθεστωτική επιστήμη- σε πλήρη διάσταση με την Ιπποκράτεια Ιατρική-, έχει μετατραπεί σε ένα εργαλείο της πολιτικής, ώστε να επιβληθούν συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών» τονίζει ο κ. Κλειτσίκας.
«Το πρώτο εμπόδιο παραμένει ο λεγόμενος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που διστάζει, βρίσκει εμπόδια, δημιουργεί αμφιβολίες, κωλυσιεργεί στην έγκρισή του» αναφέρει.
Και συμπληρώνει: «Η απάντηση για αυτές τις ενέργειες είναι στην πολιτική, την οποία καθορίζουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και γι’ αυτούς η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει τίποτα μπροστά στα κέρδη. Η πολιτική κι εύκολη, σωστότερα αυτονόητη απάντηση, ή περαιτέρω διευκρινίσεις πρέπει ν’ αναζητηθούν στην Ουάσινγκτον κι όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει το ρόλο διαχειριστή, διεκπεραιωτή, Γκάουλαϊτερ για τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε».

Το σενάριο εμπλοκής των ΗΠΑ

Ένα σενάριο που διακινείται από διάφορους κύκλους είναι αυτό της εμπλοκής των ΗΠΑ στη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου, με έμμεσο τρόπο, θέλει τους Αμερικανούς να επιβάλλουν κυρώσεις στις εταιρείες που θα συμπαράγουν ή θα εισάγουν το Sputnik V από τη Ρωσία.
Το σενάριο προέκυψε και εξετάστηκε από το Euobserver μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά το περασμένο έτος στο 33ο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας και Δοκιμών της Ρωσίας και στο 48ο Ινστιτούτο Κεντρικής Έρευνας.Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν το ρόλο των εργαστηρίων στο υποτιθέμενο «πρόγραμμα χημικών όπλων της Ρωσίας, το οποίο παρήγαγε την τοξίνη που χρησιμοποιήθηκε σε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι».
Ωστόσο, το 48ο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας, συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη του Sputnik V.
«Δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να χτυπήσουν με αυτόν τον τρόπο το ρωσικό εμβόλιο» σχολιάζει ο κ. Κλειτσίκας.

Ο ρόλος του ΕΜΑ

Όπως προκύπτει από την επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το 2021 το συνολικό μπάτζετ του οργανισμού αγγίζει τα 385,9 εκατομμύρια ευρώ.
Περίπου το 86% του προϋπολογισμού του Οργανισμού προέρχεται από τέλη και χρεώσεις και 14% από τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα δημόσιας υγείας και λιγότερο από 1% από άλλες πηγές.
«Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) χρηματοδοτήθηκε κατά ποσοστό άνω του 80% από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που πωλούν με κερδοφορία τα εμβόλια τους στην Ευρώπη και κατά το υπόλοιπο που ανέρχεται από όλους τους φορολογούμενους πολίτες» τονίζει ο κ. Κλειτσικας.
«Οι δε δαπάνες αυτού του Οργάνου είναι πολλών εκατομμυρίων (πολυτελή γραφεία, υπαλληλικό προσωπικό με απίστευτες αμοιβές, επιστημονικό προσωπικό πολυτελείας και φυσικά παχυλούς μισθούς στους εκπροσώπους των κρατών μελών. Αποτελεί ουτοπία να πιστεύουμε πως ένας Οργανισμός που ελέγχουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες θα επιτρέψει, ή δεν θα αποτρέψει το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Ειδικά σήμερα που η δύση έχει επιβάλει κυρώσεις κι εμπάργκο στη Ρωσία κι ο αντικομμουνισμός της περιόδου του “ψυχρού πολέμου”, έχει αντικατασταθεί από την αντί-Ρωσική υστερία. Τη θέση του “κομμουνιστικού παραπετάσματος”, πήρε για τη Δύση ο Πούτιν που σε καμία εμφάνισή του δεν φοράει τη μάσκα “προστασίας” που επέβαλαν στη Δύση» προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας