Ελεύθεροι επαγγελματίες: Απάτη η “μείωση” ασφαλιστικών εισφορών

1032
επαγγελματίες

Απάτη αποδεικνύεται η ρύθμιση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δεδομένου ότι κατά την τελευταία τριετία ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες πληρώνουν το 70% του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα όταν οι παροχές προς τον ασφαλισμένο δεν είναι ανταποδοτικές των εισφορών που καταβάλλει.

Μάλιστα, περίπου 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τα βιβλία τους και δήλωσαν στην εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016.

Ο εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

H εξαγγελθείσα μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) από το νέο έτος θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως ή πάνω από 586 ευρώ τον μήνα και όχι για όσους θα δηλώσουν κάτω από 7.032 ευρώ ετησίως. Έτσι, από τη μείωση αποκλείονται οι 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης – δηλώνουν στην εφορία εισόδημα έως 7.032 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του 100% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2017 και των καταβλητέων εισφορών του 2018 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2017. Αυτό σημαίνει πως οι καταβλητέες εισφορές το 2019 θα αυξηθούν πάνω από 15% σε σχέση με εκείνες που καταβάλλονται φέτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας