Με μια πρωτοφανή δήλωση, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ωμά και κυνικά ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα θέσει εκτός του νόμου περί ΔΕΚΟ τη ΔΕΗ. Την κίνησή του αυτή δικαιολόγησε ισχυριζόμενος ότι ο νόμος περί ΔΕΚΟ περιλαμβάνει σειρά από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν, τάχα, τις προσπάθειες εξυγίανσης της ΔΕΗ, φέρνοντας σαν παράδειγμα ότι οι νέες προσλήψεις με βάση τον νόμο περί ΔΕΚΟ απαιτούν, δήθεν, δυόμισι χρόνια.
Στην πραγματικότητα, ο Κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλουν να βγάλουν άρον-άρον τη ΔΕΗ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, όχι για να της προσδώσουν επιχειρηματική ευελιξία αλλά για να προβούν σε ανεξέλεγκτες προσλήψεις, σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμολογίων και των τιμών των υπηρεσιών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, στον απόλυτο προσωπικό και κομματικό έλεγχό της και κυρίως στην ταχεία ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της εταιρείας, χωρίς ιδιαίτερους περιοριστικούς όρους και εμπόδια.
Στη λογική αυτή, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε, με την ίδια κυνικότητα, ότι θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του στρατηγικού μονοπωλίου της ΑΔΜΗΕ, τον οποίο είχε ιδιωτικοποιήσει μερικώς, ανοίγοντας τον δρόμο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε λέγοντας ότι θα προχωρήσει και στη μερική ιδιωτικοποίηση του επίσης στρατηγικού μονοπωλίου του ΔΕΔΔΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο όλος ο όμιλος της ΔΕΗ, κατατεμαχισμένος, θα ξεπουληθεί με ταχύτατους και αδιαφανείς όρους κυρίως σε μεγάλες πολυεθνικές της ενέργειας, εξαφανίζοντας άρον-άρον τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, η οποία έχει διαδραματίσει τον πιο ουσιαστικό ρόλο στη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ανάπτυξη της χώρας.
Με τις ίδιες δηλώσεις του, ο Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης για άμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία θα διασπαστεί σε ΔΕΠΑ-Δίκτυα και ΔΕΠΑ-Εμπορία. Έτσι, άλλη μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση θα περάσει στα χέρια πολυεθνικών εταιρειών, αφήνοντας την Ελλάδα τη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει καμιά δημόσια παρουσία και παρέμβαση στον πιο στρατηγικό τομέα για την οικονομία και το μέλλον της χώρας, τον τομέα της ενέργειας. Κρίσιμο και για την εθνική ασφάλεια.
Το κωμικό είναι πως θρασύτατα ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέχει μόνο το 3% της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα. Ως αθώα περιστερά, ο Κωστής Χατζηδάκης κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο, διότι ήταν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που για χαρά των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων είχαν στραγγαλίσει τον τομέα των ΑΠΕ στη ΔΕΗ, βάζοντας πολιτικά φραγμό σε οποιοδήποτε σχέδιο για την επέκτασή του.
Η ιδιωτικοποίηση που προωθεί τώρα ο Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ, για την οποία άνοιξε τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει συντελεστεί αθόρυβα αλλά με αδίστακτο πολιτικό τρόπο στον τομέα των ΑΠΕ.
Μόνο με μια ενωμένη λαϊκή αντίσταση και αντίσταση από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ οι οποίοι θα είναι και τα πρώτα θύματα, μπορεί να ανακοπεί αυτή η καταστρεπτική πολιτική, με όραμα μια νέα ανασυγκροτημένη παραγωγική δημόσια ΔΕΗ, απαλλαγμένη από πελατειακές σχέσεις και από την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.