Εκτίναξη ανάπτυξης 16,2% το β’-τρίμηνο, εν μέσω υπερδιόγκωσης χρέους και φτωχοποίησης

502
εν μέσω υπερδιόγκωσης χρέους και φτωχοποίησης

Ισχυρή αύξηση κατά 16,2% εμφάνισε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020 (3,4% σε σχέση με το α΄τρίμηνο.)

Να υπογραμμίσουμε, όμως, ότι το β΄τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ είχε σημειώσει κάθετη πρωτοφανή βουτιά κατά 13,9%, οπότε για τα έτη 2020-2021 η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα πενιχρή και περιορίζεται στο 2.3%!    

Να προσθέσουμε ακόμα πως από την αύξηση αυτή του ΑΕΠ επωφελούνται οι λίγοι, αφού σημειώνεται εν μέσω υπερδιόγκωσης του δημοσίου χρέους, που έφτασε να αγγίζει το 400% του ΑΕΠ και βαραίνει τον ελληνικό λαό, εν μέσω αύξησης, επίσης, των είδη αβυσσαλέων ανισοτήτων και με διεύρυνση της ήδη εκτεταμένης φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της κοινωνίας, πρώτα από όλα στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μεγάλη αύξηση κατά το β΄τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το α΄τρίμηνο, ενώ χαρακτηριστικά οι εισαγωγές υπηρεσιών έφτασαν στον ουρανό, αυξημένες κατά 20%! Με τέτοια διεύρυνση των εξωτερικών ελλειμάτων της χώρας, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να έχει μέλλον, διότι δεν μπορεί να συνεχίζει να κινείται με συνεχή αύξηση του δημοσίου και ιδιωτικού δανεισμού, ιδιαίτερα από το εξωτερικό αλλά και με τέτοια αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας. Το αδιέξοδο και το τείχος είναι μπροστά μας!

Ν.Ζ

Ακολουθεί ρεπορτάζ από συστημικές ιστοσελίδες:

Το γεγονός αυτό δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα δοκιμαστούν από το κύμα ακριβείας, που έρχεται. Η μεγαλύτερη των αναμενόμενων επίδοση της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους δίνει το πράσινο φως στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση λόγω του μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου να εξετάσουν μια μεγαλύτερη βεντάλια ελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%. Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων».

«Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών. Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών», καταλήγει ο υπουργός.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%. 

Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%. 

Οι συνθήκες, κατά το επόμενο 12μηνο, αναμένονται διεθνώς να είναι διαφορετικές σε σχέση με πέρυσι και αυτό εξαιτίας της διαδικασίας των εμβολισμών.

Για την ελληνική οικονομία, διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια για το 2021 και το 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι θετικές προβλέψεις καθοδηγούνται από την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ τα προηγούμενα τρίμηνα, τον καλύτερα από το αναμενόμενο τουρισμό φέτος και φυσικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ευρωζώνη

Η επίδοση κατατάσσει τη χώρα μας ψηλά στην κατάταξη της ευρωζώνης.

Οι οικονομίες της ευρωζώνης επανήλθαν δυναμικά σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με τις ισχυρότερες επιδόσεις να καταγράφονται, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ισπανία (19,8%), τη Γαλλία (18,7%), την Ιταλία (17,3%) και την Πορτογαλία (15,5%) όταν Τσεχία (7,8%), Λιθουανία (8,6%) και Γερμανία (9,2%) κατέγραψαν τις «ασθενέστερες» μεταβολές.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη 13,7% στην ευρωζώνη και 13,2% στην Ε.Ε το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μετά από συρρίκνωση 1,3% (σε Ε.Ε και ευρωζώνη) το πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας