Εκσυγχρονίζονται οι S-300 στην Ελλάδα. Η Ρωσία “μπαίνει στο παιχνίδι”

1886
s

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του defencenet.gr από τη ΓΔΑΕΕ, αναθερμαίνονται οι ελληνορωσικές συνομιλίες για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU-1 στην έκδοση PMU-2 Favorit. Το όλο πρόγραμμα δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις που επέβαλε το ΝΑΤΟ στα κράτη-μέλη του το 2014 μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και την επανένωσή της με τον ρωσικό εθνικό κορμό.

Πρόκειται για πρόγραμμα συντήρησης της επιχειρησιακής ικανότητας και όχι για αγορά νέου πολεμικού υλικού και οι προμήθειες ανταλλακτικών και οι εργασίες αναβάθμισης δεν απαγορεύονται, όπως π.χ. απαγορεύεται η προμήθεια νέων αντιαρματικών συστημάτων Kornet-2/-3 που έχει «παγώσει» από το 2014.

Η έκδοση PMU-2 των S-300 φέρνει αρκετά κοντά σε επιδόσεις το σύστημα με το τουρκικό S-400. Περιλαμβάνει τον σταθμό διοίκησης και ελέγχου 54Κ6Ε2, το ραντάρ εγκλωβισμού 30Ν6Ε2 Tomb Stone (εξέλιξη του ήδη εν ενεργεία 30Ν6Ε ραντάρ) και μια νέα έκδοση για το ραντάρ έρευνας μακράς εμβέλειας που είναι το ΝΙΙP 64N6E2 Big Bird. Επιπλέον εισάγεται το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και πρόσκτησης στόχων LEMZ 96L6E, το οποίο αντικαθιστά τα ραντάρ 36D6/ST-68UM Tin Shield και το ραντάρ χαμηλού υψομέτρου LEMZ 76N6E Clam Shell.

Το συγκεκριμένο ραντάρ συναντάται στις συστοιχίες S-300 PMU-2, αλλά είναι συμβατό χωρίς κάποια επιπλέον αναβάθμιση και με προηγούμενης γενιάς συστήματα, όπως το S-300 PMU-1. Και πάνω απ’ όλα αυξάνει την ακτίνα δράσης από τα 150 χλμ. στα 200 χλμ., με αποτέλεσμα οι συστοιχίες της Κρήτης να μπορούν να καλύπτουν και το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν απέναντι από τη Ρόδο και φυσικά να προσφέρουν αντιαεροπορική προστασία σε μεγάλο βάθος σε όλα τα Δωδεκάνησα και τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης!

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν εκεί όπου σταμάτησαν οι προηγούμενες, ενώ συστήνεται ειδική ελληνορωσική στρατιωτική επιτροπή για να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες και να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα.

Το κόστος του όλου προγράμματος θα είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Να σημειώσουμε ότι στην έκδοση PMU-2 Favorit εισάγεται ο νέος πύραυλος 48Ν6Ε2, ο οποίος μέσα από βελτιωμένους αλγόριθμους και τροχιές πτήσης επεκτείνει το βεληνεκές στα 200 χιλιόμετρα διευρύνοντας τον όρο «στρατηγικό όπλο».

Μπορεί επίσης να εμπλέξει και βαλλιστικούς στόχους. Αποκτάνε έτσι οι συστοιχίες S-300 πλήρεις αντιπυραυλικές δυνατότητες ABM. Η δυνατότητα αυτόνομης έρευνας είναι σημαντική, καθώς σε περίπτωση που πληγεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης 64N6E2 Big Bird, η συστοιχία συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα, αν και με μειωμένες επιδόσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας