Εκρηκτικό μείγμα ακρίβεια και φορό-υποχρεώσεις 6 δισ. ευρώ

ακρίβεια και φορό-υποχρεώσεις

Τρίμηνο εκπλήξεων και προβληματισμού για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εξέλιξη των τιμών στη ενέργεια και την ακρίβεια που καταγράφεται σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η αγωνία είναι διάχυτη για την πορεία των εσόδων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η οποία θα κρίνει αφενός τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις, αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά αγωνία υπάρχει και στα νοικοκυριά, τα οποία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 είναι γεμάτα φορολογικές υποχρεώσεις, από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας που θα ξεκινήσουν από το νέο έτος. Συνολικά, θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία 6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αυτό που απεύχονται στην κυβέρνηση είναι οι συσσωρευμένες  φορολογικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που έχει ξεκινήσει να γίνεται περισσότερο από ορατό να μην αναγκάσει τους φορολογούμενους να αφήσουν απλήρωτους φόρους, γεμίζοντας την “δεξαμενή” των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασε πολύ κοντά στα επίπεδα της προ πανδημίας εποχής, πριν μάλιστα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι τρέχοντες φόροι και πριν “ξεπαγώσουν” οι φόροι που είναι μέχρι το τέλος του έτους σε αναστολή.

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι τα έσοδα είναι εντός στόχων, εκφράζοντας ανησυχία και αγωνία για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Πάντως, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο του 2019.

Η ακρίβεια και οι φόροι αναμένεται να συρρικνώσουν τις καταθέσεις.  Μέρος των αυξημένων καταθέσεων κατά 30 δισ. ευρώ και πλέον το διάστημα της πανδημίας φαίνεται ότι θα οδεύσει για την αποπληρωμή φόρων αλλά και δανείων. Το φθηνό κρατικό χρήμα, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν χρησιμοποιήθηκε από πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες και βρίσκεται κατατεθειμένο στις τράπεζες. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά αυτά θα βγουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ήδη διαπιστώνεται ότι μέσω των κρατικών δανείων και του ΤΕΠΙΧ αποπληρώθηκαν επιχειρηματικά δάνεια.

Η λίστα των φορολογικών υποχρεώσεων περιλαμβάνει: 

1. Αποπληρωμή φόρου εισοδήματος. Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ήδη, καταβλήθηκαν οι τρεις πρώτες δόσεις και στις 31 Οκτωβρίου καταβάλλεται η τέταρτη δόση. Οι υποχρεώσεις τελειώνουν τον Φεβρουάριο. Θα πρέπει να πληρώσουν δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο περί τα 1,75 δισ. ευρώ. Επίσης, τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν στο ίδιο διάστημα 950 εκατ. ευρώ.

2. Εως τα τέλη Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση είναι τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

3. Ξεκίνησε η διαδικασία επανένταξης στις 100-120 δόσεις.

4. Τον τελευταίο μήνα του έτους πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας ύψους 1 δισ. ευρώ.

5. Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας και των φόρων που είναι σε αναστολή. Οφειλές ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ 820.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να εξοφληθούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου υπολογίζεται να πληρωθούν 120-150 εκατ. ευρώ

6. Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%. Στο πρώτο δίμηνο του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας