Εκρηκτική η κατάσταση στη Λιβύη. Απέτυχε η«αποικιοκρατική» Διάσκεψη του Βερολίνου

3741
αεροπορική

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Λιβύη, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Οι εχθροπραξίες, σύμφωνα με εκατέρωθεν καταγγελίες συνεχίζονται, ενώ ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών… καλά κρατεί.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ακόμα και ο “πρωθυπουργός” της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, εκ των κύριων υπεύθυνων της Λιβυκής τραγωδίας, κάνει λόγο για… «καταστροφική κατάσταση» που θα αντιμετωπίσει η Λιβύη.

Στο πλαίσιο αυτό, για να αποφευχθεί η ασφυξία, ο Σάρατζ μέσω συνέντευξης του στο Reuters κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να ασκήσουν πίεση στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, για να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Ο Σάρατζ, όμως, δεν λέει την αλήθεια. Διότι τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών τον έχει πραγματοποιήσει ο λαός της Λιβύης και όχι ο Χαλίφα Χαφτάρ, διότι τα χρήματα από τις εξαγωγές του πετρελαίου κατευθύνονται μέσω της κεντρικής τράπεζας από το καθεστώς Σάρατζ για να πληρώνονται οι “μισθοφόροι” του και οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης που στηρίζουν το καθεστώς προς ζημία του Λιβυκού λαού, ο οποίος αντιδρά στην καταλήστευση των πετρελαϊκών εσόδων από το καθεστώς Σάρατζ

https://twitter.com/LNA2019M/status/1219388782161600512

«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική»

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης δήλωσε στο Reuters ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει ,τάχα, όλη τη χώρα.

«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι» δήλωσε υποκριτικά ο Σάρατζ σε συνέντευξη στο Βερολίνο.

 

Στη συνέντευξη, ο Σάρατζ δήλωσε, επίσης. ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ.

Ο Σάρατζ, ωστόσο, απέκλεισε να συναντηθεί με τον Χάφταρ.

Στο Βερολίνο, Σάρατζ και Χαφτάρ συσκέφθηκαν με παγκόσμιους ηγέτες, αλλά δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους.

«Για μένα είναι σαφές… Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Συγκρούσεις και αποστολή μαχητών στην Τρίπολη

Πάντως, παρά τη συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου για εκεχειρία, από το πρωί της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις, ο Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται πως έδειξε τη διαφωνία του στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων, με την προώθηση χιλιάδων στρατιωτών στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία αποτελούσε -ίσως βέβαια να αποτελεί κι ακόμη- στόχο του Λίβυου στρατάρχη.

Ειδικότερα, το επιτελείο του ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης εννέα χιλιάδων ανδρών, οι οποίοι θα προωθηθούν προς την Τρίπολη.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1219220240812429313

Νωρίτερα τη Δευτέρα, καταπάτηση της εκεχειρίας κατήγγειλαν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς σε ανάρτησή τους υποστήριξαν ότι πολιτοφύλακες από τη Συρία μαζί με πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», που αποφασίστηκε στο Βερολίνο.

«Απαντάμε με πλήρη ισχύ στη (συνοικία) Αϊν Ζάρα της Τρίπολης» σημείωσε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1219202847566368769

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας