Εκπρόσωπος του X.Χαφτάρ: Η Τουρκία θέλει να κατακτήσει τη Λιβύη

866
τουρκία

Επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπολύει εκπρόσωπος του στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ, κατηγορώντας την Άγκυρα πως θέλει να κατακτήσει τη Λιβύη.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τον στρατηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Έτσι, η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα και μισθοφόρους στη χώρα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβυκής κυβέρνησης με έδρα το Τομπρούκ, Αμπντελαντί αλ Χουίτζ κατηγόρησε την Τουρκία για την επιθετικότητα που επιδεικνύει στη Λιβύη, και υποστήριξε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να κατακτήσει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση με βάση το Τομπρούκ θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να κατακτήσει τη Λιβύη και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο εθνικός στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ θα καταλάβει την Τρίπολη που βρίσκεται στον έλεγχο του GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας).

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε ισχυριστεί πριν από λίγες μέρες ότι «η Ρωσία εμπλέκεται στον πόλεμο της Λιβύης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας «έχει χάσει το μυαλό του».

Στη συνέχεια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σύγκρουση στη Λιβύη σύντομα θα τελειώσει, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στη Μόσχα κάποια στιγμή στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα, κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης.

«Αναμφίβολα, χαιρετίζω το ρόλο της Ρωσίας, ως μεγάλη δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη. Μια διάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη μπορεί να λάβει χώρα στη Μόσχα όπως και σε οποιοδήποτε άλλη πρωτεύουσα της Ευρώπης ή του κόσμου» δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας