Εκλέγεται σήμερα ο διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία της CDU

896
διάδοχος

Στις 11.30 (ώρα Ελλάδος) αρχίζουν σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αμβούργου οι εργασίες του Συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), που θεωρείται στο πιο σημαντικό κατά τα τελευταία 18 χρόνια.

Οι 1.001 σύνεδροι καλούνται, όπως είπε η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος, Άγκελα Μέρκελ, «να χαράξουν τη γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ηγετική ομάδα», αλλά και εκλέξουν τον διάδοχό της στην ηγεσία του κόμματος.

Από τους τρεις βασικούς υποψήφιους προέδρους της CDU, επικρατέστεροι για τη διαδοχή είναι ο Φρίντριχ Μερτς, σύμβουλος σε επιχειρηματικούς κολοσσούς και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή το 2002 και θεωρείται εσωκομματικός αντίπαλος της Μέρκελ, και η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, γενική γραμματέας του κόμματος και έμπιστη της Μέρκελ. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εμφανίζεται δημοσκοπικά πολύ πίσω από τους άλλους δυο.

Τους περισσότερους συνέδρους (296) έχει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, από όπου κατάγονται οι Μερτς και Σπαν, ενώ ακολουθεί η Βάδη-Βυρτεμβέργη (154), από όπου κατάγεται ο Σόιμπλε. Αντιθέτως, το Ζάαρλαντ, όπου η Κραμπ – Καρενμπάουερ ήταν επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, έχει μόλις 34 συνέδρους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12.30 (ώρα Ελλάδος) θα μιλήσει η Άγκελα Μέρκελ, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και η αιτιολόγησή τους, ενώ οι επίδοξοι πρόεδροι του CDU θα απευθυνθούν για μια τελευταία φορά στους συνέδρους, οι οποίοι θα τους θέσουν κατόπιν ερωτήσεις.

Στις 17.30 (ώρα Ελλάδος), εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς τις αποχές, η διαδικασία θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά μεταξύ εκείνων οι οποίοι αναδείχθηκαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας