Εκκαθαριστικά συνταξιούχων: Η κυβέρνηση τρομοκρατεί τους συνταξιούχους μας!

1839
ταμεία

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά στο έργο του ΣτΕ αφού για τη συνταγματικότητα του επανυπολογισμού-προσωπική διαφορά  αναμένεται η απόφασή του

Ο κ.Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ, που με την απόφασή του (668/2012) νομιμοποίησε δυστυχώς το α’ Μνημόνιο, έπρεπε να αποτρέψει την παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης.

 Ι. Με τον επανυπολογισμό όλων των «παλαιών» (μέχρι 12-5-2016) συντάξεων (πλην των αγροτικών και των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος) και τη γνωστοποίηση της προσωπικής διαφοράς χθες και σήμερα από τον ΕΦΚΑ, μετά την άγρια περικοπή τους από τους νόμους Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και Βρούτση, η κυβέρνηση επιχειρεί μια άνευ προηγουμένου τρομοκράτηση των συνταξιούχων μας!

Γιατί, αποτελεί τρομοκράτηση και μεγάλη θρασύτητα να ενημερώνονται οι συνταξιούχοι μας από την κυβέρνηση της ΝΔ, που στα πλαίσια του γ’ Μνημονίου ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ την προσωπική διαφορά (περικοπή 1% του ΑΕΠ για το 2016, ν. 4336/2015 σελ. 1020), ότι η ήδη «πολυκουρεμένη» σύνταξή τους (ουσιαστικά μισή) από τις περικοπές κυρίως του νόμου της ΝΔ 4093/2012 (υπουργός Εργασίας κ.Ιωάννης Βρούτσης) περιέχει σήμερα και ένα τμήμα («προσωπική διαφορά») που ΔΕΝ τους ανήκει και ενδέχεται στο προσεχές μέλλον να τους περικοπεί!

Αποτελεί απύθμενο θράσος, την ώρα που οι συνταξιούχοι μας αναμένουν επιστροφές από τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τις συντάξεις τους και τα Δώρα και την εφαρμογή επιτέλους των υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων τους και την κατάργηση των Δώρων με τον νόμο Βρούτση 4093/2012), να τους γνωστοποιείται  -μάλιστα με παράνομο και ασύμβατο με το Σύνταγμα τρόπο-  ότι το προσεχές διάστημα ενδέχεται η σύνταξή τους να περικοπεί ακόμη περισσότερο!

ΙΙ. Η απαράδεκτη και πρωτοφανής για κοινοβουλευτική δημοκρατία αυτή πρακτική συνιστά ταυτόχρονα και ωμή παρέμβαση στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ως γνωστόν, τα άρθρα 14 και 33 του ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), με τα οποία θεσπίστηκε ο απαράδεκτος θεσμός τού επανυπολογισμού των «παλαιών» συντάξεων και της προσωπικής διαφοράς με βάση τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, απασχόλησε την Ολομέλεια του  ΣτΕ στις 4-10-2017 με πολλές προσφυγές συνταξιούχων και των Οργανώσεών τους και αναμένεται η απόφασή του από μέρα σε μέρα.

Συνεπώς, η κυβέρνηση όφειλε τουλάχιστον να τηρήσει τα προσχήματα και να αναμένει την έκδοση αυτής της πολυπόθητης απόφασης από το ΣτΕ, αφού αυτό (και ΜΟΝΟ αυτό) θα αποφασίσει ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΩΣ για τη συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμούπροσωπικής διαφοράς, για το αν δηλαδή οι «παλαιές» συντάξεις θα επανυπολογιστούν με τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

ΙΙΙ. Και είναι απορίας άξιον πώς ο σημερινός Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Παναγιώτης Πικραμένος,  που διετέλεσε Πρόεδρος του ΣτΕ και επί προεδρίας του το α’ Μνημόνιο (ν. 3845/2010) και όλες οι περικοπές επί μισθών και συντάξεων (νόμοι 3863 και 3865/2010) κρίθηκαν δυστυχώς συνταγματικές με την 668/2012 απόφασή του, να μην αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας-ΕΦΚΑ στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στην αμερόληπτη κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

1.Είναι απαράδεκτο! Είναι ντροπή!

Είναι μαύρη σελίδα για τη χώρα και τη Δικαιοσύνη!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έπρεπε να αναμείνει την αμετάκλητη δικαστική κρίση για ένα ζήτημα (επανυπολογισμός-προσωπική διαφορά) που είναι ο πυρήνας του νόμου Κατρούγκαλου, πολύ περισσότερο που η ίδια προεκλογικά είχε υποσχεθεί την κατάργησή του προσελκύοντας (και λόγω αυτής της εξαγγελίας) την ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ακύρωση αυτής της παράνομης αντισυνταγματικής και αντικοινωνικής διαδικασίας καλώντας τον επιστημονικό κόσμο, τις κοινωνικές οργανώσεις, όλους τους πολίτες, σε εγρήγορση για την προστασία των θεσμών τής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την απρόσκοπτη λειτουργία των εξουσιών.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας