Εκατό επιχειρήσεις θέλει να ιδιωτικοποιήσει ο νέος φασίστας πρόεδρος της Βραζιλίας

1292
επέτειο

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος της Βραζιλίας, η νέα κυβέρνηση Μπολσονάρο σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει ή να καταργήσει περίπου 100 δημόσιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίων Έργων, Γκόμες ντε Φρέιτας.

Ο Υπουργός δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχουν περίπου 100 επιχειρήσεις, από τις οποίες άλλες θα ιδιωτικοποιηθούν και άλλες θα κλείσουν, γιατί η λειτουργία τους δεν έχει σήμερα καμία λογική. «Το κλείσιμο αυτών των δημόσιων επιχειρήσεων θα μας βοηθήσει να δώσουμε κονδύλια από τον προϋπολογισμό σε άλλες προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπολσονάρο είχε μεταξύ άλλων υποσχεθεί ότι θα κλείσει και τις 138 συνολικά κρατικές επιχειρήσεις. Εκλέχθηκε τον Οκτώβριο και ορκίστηκε την 1η Ιανουαρίου 2019. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μειώσει το χρέος της Βραζιλίας περίπου κατά 20%, πράγμα που θα επιδιώξει κυρίως μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Petrobras και η Eletrobras. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η νέα δεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να εκποιήσει μόνο κάποια μέρη από τις περιουσίες των δημόσιων επιχειρήσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Πάουλο Γκέντες, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει δραστικές περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, θεωρητικά για να εξοικονομήσει 12.9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μειώσεις στη φορολογία και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό θα είναι οι βασικοί πυλώνες της διακυβέρνησης.

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, ο Μπολσονάρο έχει ήδη μειώσει τον κατώτατο μισθό, στα 998 Ρεάλ Βραζιλίας (δηλαδή περίπου 257 δολάρια) από τα 1.006 Ρεάλ Βραζιλίας (267 δολάρια).

*Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας