Ειρηνοδικείο Αθηνών: Διπλό «κούρεμα» σε κόκκινο δάνειο-Απόφαση σταθμός για μεσαία τάξη

988
Διπλό «κούρεμα» σε κόκκινο δάνειο

Σε μια πολύ σημαντική απόφαση, που προστατεύει τα εισοδήματα όχι μόνο των πολύ φτωχών νοικοκυριών αλλά και της λεγόμενης μεσαίας τάξης, προχώρησε το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα dikastiko.gr, γιατρός πέτυχε δικαστικά διπλό «κούρεμα» του «κόκκινου» στεγαστικού δανείου του, που φτάνει περίπου το 40%, και την προστασία των ακινήτων του, σημαντικής αξίας.

Ο γιατρός είχε υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων του και αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην πολύ μεγάλη δόση ενός δανείου που είχε συναφθεί πριν από την οικονομική κρίση. Λίγο πριν βγάλουν την περιουσία του στο σφυρί τα γνωστά «κοράκια» των τραπεζών, η Δικαιοσύνη (ορθότατα!) του έδωσε σανίδα σωτηρίας.

Προσφυγή

Ο οφειλέτης, εν ενεργεία γιατρός, τρίτεκνος και διαζευγμένος, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου του Πηνελόπης Κωνσταντάκη, «κυνηγημένος» από τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς παρουσίαζε αντικειμενική αδυναμία της μηνιαίας καταβολής των 1.300 ευρώ, προερχόμενων από στεγαστικό δάνειο που του είχε χορηγηθεί -την εποχή της οικονομικής ευρωστίας-, με αποτέλεσμα τα χρέη του προς τις τράπεζες να αγγίζουν τα 140.000 ευρώ.

Κατόπιν νομικών ενεργειών το δικαστήριο δέχθηκε ότι ήταν πια αδύνατον να καταβάλλονται σταθερά και ενήμερα προς τις τράπεζες αυτές οι πολύ μεγάλες δόσεις, καθώς η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά και το πελατολόγιο του ιατρείου. Η πτώση των εισοδημάτων από την εισαγωγή της αίτησης μέχρι σήμερα άγγιξε το ποσοστό του 60%. Η δικηγόρος του δηλώνει ότι η δικαστική απόφαση εξασφαλίζει μια βιώσιμη δόση για τα δάνειά του και πλέον μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς. Παράλληλα, με τη δικαστική απόφαση προστατεύονται από ρευστοποίηση δύο ακίνητα του δανειολήπτη και κληρονομιαία μερίδια. Τελικώς, με την 3645/2020 απόφαση της ειρηνοδίκου Αθηνών Αικατερίνης Λούκου αποφασίστηκε η διαγραφή οφειλής ύψους περίπου 30.000 ευρώ, από τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις των τραπεζών, δέχτηκε τη μόνιμη αδυναμία πληρωμών του δανειολήπτη και κυρίως προστάτεψε από κάθε καταδιωκτικό μέτρο τη σημαντική περιουσία του, αξίας περίπου 350.000 ευρώ.

Γι’ αυτό η συγκεκριμένη απόφαση έχει ξεχωριστή αξία, αφού δεν αφορά ένα πολύ φτωχό νοικοκυριό (όπως γίνεται συνήθως έως τώρα), αλλά έναν επαγγελματία με αξιόλογα εισοδήματα (που όμως μειώθηκαν δραματικά) και μεγάλη περιουσία. Η απόφαση που έφερε στο φως το dikastiko.gr ανέφερε τα εξής: «Το δικαστήριο εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία του αιτούντος, ήτοι την οριζόντια ιδιοκτησία (οροφοδιαμέρισμα) του πέμπτου (Ε) ορόφου πάνω από το ισόγειο – πιλοτή πολυκατοικίας κειμένης στη Γλυφάδα Αττικής και επί της οδού πρώην Υμηττού, επιφανείας 121,55 τ.μ., της πλήρους κυριότητάς του (100%). Στην αποκλειστική χρήση της ανωτέρω οριζοντίου ιδιοκτησίας και των εκάστοτε ιδιοκτητών και ενοίκων της ανήκει η ανοικτή θέση σταθμεύσεως αυτοκινήτου στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, επιφανείας10,13 τ.μ.

Επιβάλλει στον αιτούντα την υποχρέωση να καταβάλει προς τους α’ και β’ των καθ’ ων-πιστωτών, καθώς και προς το κυρίως παρεμβαίνον,με την ιδιότητά του ως διαχειριστή της αναφερομένης στο σκεπτικό της παρούσας, απαιτήσεως, για την αναφερομένη στην αμέσως ανωτέρω διάταξη, αιτία, 138 μηνιαίες δόσεις των 800 ευρώ (έκαστη εξ αυτών) και σε μία (1) μηνιαία δόση των 600 ευρώ, κατ’ αναλογική εφαρμογή των άρθρων 974 επ. ΚΠολΔ.
Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει από τον πρώτο μήνα μετά τη δημοσίευση της παρούσας αποφάσεως και θα γίνεται εντός του πρώτου τριημέρου εκάστου μηνός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας