Εικόνες “εμπόλεμης ζώνης” Συρίας εμφανίζουν τα νοσοκομεία των ΗΠΑ

1036
νοσοκομεία

Εικόνες που θυμίζουν έντονα τις εντάσεις στη Συρία καταγράφονται στα «βομβαρδισμένα» από κρούσματα κορονοϊού νοσοκομεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα γιατρό εμπόλεμων ζωνών.

Ο ιατρός Ζαχέρ Σαλούλ που συμμετείχε σε πλήθος ανθρωπιστικών αποστολών στην πατρίδα του, τη Συρία, κατά τον εννιαετή εμφύλιο πόλεμο, μίλησε στον Independent και υποστήριξε ότι ξαναζεί όλη αυτή την κατάσταση στα αμερικανικά νοσοκομεία.

Ο Σαλούλ εντάχθηκε πλέον στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη «μάχη» με τον κορονοϊό και αυτές τις ημέρες εργάζεται σε νοσοκομείο του Σικάγο, που μέχρι χθες μετρούσε 140 θανάτους και 5.511 κρούσματα. «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι θα αντιμετωπίζαμε στις ΗΠΑ ό,τι και στη Συρία. Είναι ειρωνικό. Αυτά τα πράγματα για τα οποία φωνάζαμε τόσα χρόνια, όσο ήμουν στη Συρία, τώρα τα βλέπουμε να συμβαίνουν μέσα στο σπίτι μας» λέει ο Ζαχέρ Σαλούλ.

«Είναι πράγματι εμπόλεμη ζώνη, πολλές οι ελλείψεις»

Αυτό το διάστημα υπάρχουν πολλές αναφορές ιατρών και νοσηλευτών από τις ΗΠΑ οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση με τον κορονοϊό στα νοσοκομεία ως εμπόλεμη ζώνη. Αυτή η άποψη βρίσκει σύμφωνο τον Σαλούλ, ο οποίος τονίζει ότι «πράγματι η αίσθηση είναι ότι πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στη Συρία και σε αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ». Ο έμπειρος ιατρός αναφέρεται συγκεκριμένα στις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και αναπνευστήρων καθώς και στην αδυναμία να βρεθούν προμηθευτές γι’ αυτά τα αναγκαία αγαθά.

Ο Σαλούλ θυμάται επίσης ότι «σε κάποιες περιοχές της Συρίας βρισκόμασταν σε πολιορκία και δεν είχαμε προμήθειες. Μπορεί να είχαν δυο αναπνευστήρες για 20 ασθενείς που χρειάζονται άμεσα φροντίδα. Και τότε αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε, “πώς γίνεται αυτό, πώς προσαρμόζεσαι σε αυτή την κατάσταση, πώς συντηρείσαι, πώς επαναχρησιμοποιείς”».

Σύμφωνα με τον Σύρο ιατρό, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς συντηρεί κάποιος το οξυγόνο ή και αιμοκάθαρση. «Αντί να κάνεις αιμοκάθαρση στους ασθενείς τρεις φορές τη βδομάδα, την κάνεις μία φορά. Αυτό κάνουμε και τώρα στα νοσοκομεία μας» λέει χαρακτηριστικά.

Η πιο «σκληρή» απόφαση: Ποιος θα ζήσει

Αυτού του τύπου οι ελλείψεις και οι δυσκολίες, κατά τη διάρκεια μια κρίσης, όπως αυτή του κορονοϊού, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, παρατηρεί ο Independent.

«Αυτές οι ηθικής φύσεως ερωτήσεις ήταν κάτι πολύ σύνηθες στη Συρία, όπου είχες μια εισροή πολλών ασθενών και έπρεπε να αποφασίσεις πώς θα διαχειριστείς τις προμήθειες σου. Μπορεί να είχες κάποιον που σε καιρό ειρήνης θα οδηγούσες στο χειρουργείο για να τον σώσεις, όμως σε στιγμές κρίσεις κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και αποφασίζεις να τους αφήσεις να “φύγουν» προσθέτει ο Σαλούλ.

Καταλήγοντας, ο Ζαχέρ Σαλούλ επισημαίνει ότι αυτές οι ελλείψεις εξοπλισμού οδηγούσαν και σε απώλειες γιατρών και νοσηλευτών στη Συρία: «Θυμάμαι την περίπτωση ενός χειρουργού, το νοσοκομείο του οποίου ήταν σε μια σπηλιά η οποία βομβαρδίστηκε με βόμβα χλωρίου. Ο ίδιος συνέχισε να εργάζεται και μέχρι να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο με αναπνευστήρα πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Αυτή τη μάχη δίνουμε τώρα, για να εξασφαλίσουμε μέσα προστασίας για τους γιατρούς».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας