Ειδική Αγωγή: «Στα κάγκελα» οι θεραπευτές – Μετέωροι γονείς και παιδιά

1409
αγωγή

«Ετοιμοπόλεμοι» δηλώνουν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής ενόψει της συζήτησης της προσφυγής του κλάδου τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις αλλαγές που επιφέρει στους ίδιους αλλά και τους χιλιάδες θεραπευόμενους ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Οι θεραπευτές καταλογίζουν στον ΕΟΠΥΥ ότι προχώρησε σε μία σειρά επαχθών αλλαγών για ένα τόσο ευαίσθητο πεδίο που αφορά τις λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες κ.λπ., παιδιών και ανηλίκων, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τον κλάδο τους και κυρίως χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη ή έστω μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού.

Επιπλέον, καταγγέλλουν τον Οργανισμό και το υπουργείο Υγείας ότι «κούρεψαν» οριζόντια την ετήσια δαπάνη της ειδικής αγωγής (από 105 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015 μειώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ το 2018) και ότι επιχειρούν να επιβάλουν την αμοιβή των ιδιωτών θεραπευτών με voucher (βεβαίωση πληρωμής).

«Κανένας θεραπευτής δεν μπορεί να δεχθεί την αμοιβή του με ένα χαρτί σε απροσδιόριστο χρόνο. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως η αξία αυτού του κουπονιού θα είναι και απροσδιόριστη, διότι σύμφωνα με τον νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» με επίσης απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback)», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ειδικής Αγωγής, κ. Παναγιώτης Μπούρος.

Χάος νόμων και εγκυκλίων

Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής επισημαίνουν πως, παρά τους νόμους, τις εγκυκλίους και τα παραρτήματα που έχουν εκδοθεί για το πεδίο των υπηρεσιών που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, επικρατεί μόνο χάος.

Είναι ενδεικτικό πως κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής – οι οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό υποκατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν, λένε θεραπευτές και γονείς.

Μάλιστα, από το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής καταγγέλλουν πως ο νέος EKΠΥ φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το παράρτημα που εκδόθηκε, όπως, σύνδρομο Asperger και επιληψία.

«Δεν είναι λίγοι οι γονείς εκείνοι που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του ΕΟΠΥΥ είναι η περικοπή της δαπάνης με κάθε τρόπο», επισημαίνει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, κυρία Φιλιώ Βλάχου.

Σε αναμονή της συζήτησης στο ΣτΕ

Οι προσφυγές των θεραπευτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του πλαισίου που επιχειρεί να επιβάλει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να εκδικαστούν στις 26 Μαρτίου.

«Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την περικοπή της δαπάνης με κάθε τρόπο. Είτε πρόκειται για το «ψαλίδι» στον νέο ΕΚΠΥ, είτε πρόκειται για τις περικοπές μέσω της επιβολής των voucher, η στάση των θεραπευτών είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα αποδεχθούμε καμία πληρωμή με voucher του ΕΟΠΥΥ και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και εφήβους που μας χρειάζονται, ενώ καλούμε τους γονείς, που ως ασφαλισμένοι καταβάλουν κάθε μήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους. Δεν κρίνεται μόνο η επαγγελματική επιβίωσή μας. Διακυβεύεται και η δική τους δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους τη θεραπεία που έχουν ανάγκη», καταλήγει ο κ. Δημήτρης Νικολόπουλος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας