Ε.Ε.: Διπλή προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά ΗΠΑ και Κίνας

1365
εε

Χωρίς καθυστερήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για «απάντηση» στους αμερικανικούς δασμούς με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταφεύγει στον ΠΟΕ και κατά της Κίνας.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, γνωστοποίησε ότι η Ε.Ε. εκκινεί νομική διαδικασία κατά των ΗΠΑ στον οργανισμό για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίους και θεωρεί παράνομους.

Παράλληλα ανοίγει ξεχωριστή υπόθεση στον ΠΟΕ για την Κίνα, την οποία εγκαλεί για παράβαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας ευρωπαϊκών εταιρειών. Σημειώνεται ότι και η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων αμερικανικών επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας.

Η Επίτροπος Εμπορίου τόνισε ότι η πόρτα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή κλειστή. «Δεν ήμασταν ουσιαστικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» εξήγησε. «Η προσφορά μας την Ουάσιγκτον ήταν “πάρτε αυτό το όπλο μακριά από εμάς και θα καθίσουμε ως φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε…Ποτέ δεν το λάβαμε αυτό. Άρα τώρα, αυτή η πόρτα είναι προς το παρόν κλειστή» είπε.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σε πολύ δύσκολη θέση» σχολίασε η Μαλμστρομ. Λίγο νωρίτερα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε σχολιάσει πως η Ε.Ε. δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν, αλλά θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσει τα συμφέροντά της.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να θέσει σε ισχύ τους δασμούς ύψους 25% σε χάλυβα και 10% σε αλουμίνιου- από τους οποίους η ευρωπαϊκή κοινότητα είχε πετύχει προσωρινή εξαίρεση- προκάλεσε χθες την οργισμένη αντίδραση τόσο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και από τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας. 

Ο Moody’s προειδοποιεί, εν τω μεταξύ, ότι η απόφαση θα πλήξει την αμερικανική οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας