ΕΕΤΕ: Απαξίωση των εικαστικών από το Υπουργείο Πολιτισμού

1104
έκκληση

Την κατ’ επανάληψη και συστηματική απαξίωση των εικαστικών από το Υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει, με εκτενή ανακοίνωσή του, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας: 

«Από το Νοέμβριο του 2018, το ΕΕΤΕ έστειλε κατ’ επανάληψη στο ΥΠΠΟΑ το αίτημα για επιχορήγηση, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα που ψήφισε η ΓΣ των εικαστικών: Εκθεσιακές δράσεις των 6.000 μελών του ΕΕΤΕ στις περιφέρειες: Αν. Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κρήτης, Θεσσαλίας, Βόρειας Ελλάδας και στην Αθήνα με τις θεσμικές εκθέσεις, όπως την Μεγάλη έκθεση Γλυπτικής τον Οκτώβριο του 2019 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Μήνα Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών τον ίδιο μήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δ. Αθηναίων, την έκθεση «Αστικό Τοπίο» σε συνεργασία με το Momus στη Θεσσαλονίκη, την προετοιμασία την μεγάλης ιστορικής έκθεσης με θέμα: «Χαρακτική. Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα».

Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση με την Υπουργό κ. Ζορμπά, διατυπώθηκε ακόμα μια φορά από το ΕΕΤΕ το αίτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως ελάχιστο που μπορεί να κάνει το ΥΠΠΟΑ, αφού δεν ανταποκρίθηκε η πολιτική ηγεσία σε κανένα από τα αιτήματα του κλάδου των εικαστικών καλλιτεχνών: δεν άλλαξε τον απαράδεκτο νόμο για τις συντάξεις καλλιτεχνών του 2013 – της ΝΔ (!!)- , δεν προχώρησε στην υλοποίηση του ψηφισμένου από το 1997 νόμου για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσια κτίρια (1%), απεναντίας ψήφισε νόμους που αφαιρούν δικαιώματα από τους καλλιτέχνες και δημιουργούς και τα παραδίδουν στους επιχειρηματίες του χώρου, όπως ο νόμος για την Πνευματική Ιδιοκτησία, ο νόμος για το ΜOMUS, καθώς και προώθησε νομοσχέδια αντίστοιχου προσανατολισμού για το ACROPOL, για το βιβλίο και για την περιφερειακή πολιτισμική οργάνωση του ΥΠΠΟΑ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, παρά την προφορική υπόσχεση της Υπουργού στο ΔΣ του ΕΕΤΕ, δεν ανταποκρίθηκε. Εκτιμούμε ότι το ΥΠΠΟΑ καθυστέρησε συνειδητά την έκτακτη επιχορήγηση για να μην την δώσει τελικά, με το πρόσχημα των εκλογών. Η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού όσο και οι προκάτοχοί της αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση με την πολιτική της στην Παιδεία, στα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, κ.α., είναι βαθιά εκτεθειμένη στους καλλιτέχνες αλλά και στο λαό. Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και οι συνοδοιπόροι τους, εφαρμόζει ζημιογόνα πολιτική για τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες, αλλά και για την κοινωνία, αφού απαξιώνει τους θεσμούς και στηρίζει με κάθε τρόπο την κάθε είδους παρέμβαση επιχειρηματιών και κερδοσκόπων στο χώρο της Τέχνης.

Το ΕΕΤΕ θα συνεχίζει να παλεύει για τη στήριξη της υπόστασης των εικαστικών καλλιτεχνών και για την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης. Η επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξάρτητα ποιός θα είναι στην Κυβέρνηση, θα είναι μέρα αγώνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας