ΕΔΑΔ: Νέα καταδίκη της Ελλάδας. Ο βασανιστής αστυνομικός πήρε προαγωγή!

1726
εδαδ

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταδικάζεται από το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με αφορμή βασανισμούς πολιτών από αστυνομικούς. Πόσο μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση ο βασανιστής πήρε και προαγωγή!

Όπως επισημαίνεται, οι καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών οργάνων για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση δεν ελέγχονται επαρκώς και οδηγούν στην ατιμωρησία των δραστών.

«Η επιβληθείσα ποινή από τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποθαρρύνει τον δράστη ή άλλους κρατικούς αξιωματικούς από τη διάπραξη βασανιστηρίων κατά πολιτών», λέει το ΕΔΑΔ, στο οποίο προσέφυγαν δύο Ελληνες πολίτες που κατά την κράτησή τους σε αστυνομικό τμήμα κακοποιήθηκαν από αστυνομικό με συσκευή που προκαλούσε ηλεκτροσόκ.

Αν και ο αστυνομικός παραπέμφθηκε για κακούργημα, ο βαθμός του αδικήματος μετατράπηκε σε πλημμέλημα και τελικώς καταδικάστηκε με ελαφρυντικά για βασανιστήρια σε ποινή πέντε ετών φυλάκισης, μετατραπείσα σε χρηματική προς 5 ευρώ την ημέρα, πληρωτέα μάλιστα σε 36 μηνιαίες δόσεις, προς διευκόλυνση του δράστη.

«Ο σκοπός των διατάξεων εσωτερικού δικαίου σχετικά με την τιμωρία βασανιστηρίων που προκαλούν κρατικοί υπάλληλοι είναι να εξασφαλίσει πραγματική προστασία των πολιτών όταν βρίσκονται υπό την αποκλειστική εποπτεία της αστυνομίας και να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα για την τιμωρία και την πρόληψη της κακομεταχείρισης από κρατικούς αξιωματικούς. Η επιείκεια της ποινής που επιβλήθηκε στον αστυνομικό ήταν προφανώς δυσανάλογη εν όψει της σοβαρότητας των βασανιστηρίων σε βάρος των προσφευγόντων», συνεχίζει το Στρασβούργο.

Από την απόφαση του ΕΔΑΔ προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο αστυνομικός που βασάνισε δεν είχε υποφέρει ποτέ από τις συνέπειες των πράξεών του ως αστυνομικός, καθώς είχε παραιτηθεί από μόνος του από τη θέση του στην αστυνομία, έχοντας εργαστεί εκεί οκτώ χρόνια μετά τα βασανιστήρια, είχε προαχθεί και δεν τιμωρήθηκε ποτέ πειθαρχικά.

Επιπλέον, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ότι το ποινικό και πειθαρχικό σύστημα στην Ελλάδα, όπως εφαρμόστηκε στην επίδικη υπόθεση, στερείται σοβαρότητας και δεν είναι σε θέση να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόληψη παράνομων πράξεων όπως τα βασανιστήρια.

Στο διά ταύτα της καταδικαστικής απόφασής του, υποχρεώνει την ελληνική πολιτεία να καταβάλει σε καθέναν από τους προσφεύγοντες 26.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ, από κοινού, για έξοδα και δαπάνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας