Είναι ο Ζεμούρ ο… διανοούμενος Τραμπ της Γαλλίας;

693
διανοούμενος Τραμπ της Γαλλίας

Πρόκειται για έναν πολιτικό με εμπρηστική, ακροδεξιά ρητορική για τη μετανάστευση και το Ισλάμ, που μπορεί να κάνει την έκπληξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πριν από τρεις μήνες τα ποσοστά του ακροδεξιού τηλεαστέρα Ερίκ Ζεμούρ ήταν μονοψήφια και δεν του έδιναν καμία ελπίδα για τις φιλοδοξίες του να βρεθεί στην προεδρία της Γαλλίας.

Σήμερα έχουν τριπλασιαστεί (ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Μαρίν Λεπέν σε δημοσκόπηση), προβάλλεται από την τηλεόραση και οι κινήσεις του βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Politico, ο Ζεμούρ έχει ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα των εκλογών, ένα εξάμηνο πριν οι Γάλλοι κληθούν στις κάλπες

Η έρευνα Harris Interactive την περασμένη εβδομάδα έδωσε στον Ζεμούρ το 17% και στην Μαρίν Λεπέν 15%, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν είναι πρώτος στο 25%. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων από το Politico δίνει μια διαφορετική εικόνα, με την Λεπέν στο 17% και τον Ζεμούρ στο 13%, αλλά και τον Μακρόν στο 24%.

Πρόκειται για έναν πολιτικό με εμπρηστική, ακροδεξιά ρητορική για τη μετανάστευση και το Ισλάμ, που μπορεί να κάνει την έκπληξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Η κίνηση ματ

Το μυστικό του, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι «έκανε κίνηση ματ απέναντι στα ΜΜΕ» όπως έκανε ο Τραμπ.

Όπως αναφέρει ο Γκασπάρ Γκαντζέρ, σύμβουλος του τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο Ζεμούρ γνωρίζει ότι στο σημερινό σκηνικό των ΜΜΕ αυτός που θα κάνει τις πιο εξωφρενικές  δηλώσεις θα έχει το πλεονέκτημα.

Δεν είναι  δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, όπως ο Τραμπ, ωστόσο η πορεία και οι απόψεις τους έχουν κοινά σημεία: ένα είναι η τηλεόραση, ένα άλλο το ότι δεν ήταν πολιτικοί καριέρας, γεγονός που πρόβαλλαν δεόντως.

Ο αμερικανός μεγιστάνας με όχημα το τηλεπαιχνίδι-ριάλιτι για τους μαθητευόμενους Τραμπ έγινε ευρύτατα γνωστός στο κοινό της χώρας του. Ο γάλλος δημοσιογράφος μεταπήδησε από τις στήλες των εφημερίδων στη μικρή οθόνη, τα talk show και τα ενημερωτικά κανάλια που εναλλάσσουν ειδήσεις και σχολιασμό.

Αν, βέβαια, είσαι συνεχώς πίσω από το γυαλί θα πρέπει να έχεις και γνώμη και άποψη για όλα. Ο Ζεμούρ και είχε και επιμένει να την εκφράζει: να κρατήσει η Γαλλία σκληρή γραμμή στο Μεταναστευτικό· Πρόσφατα μάλιστα, πρότεινε να δίνονται στα παιδιά χριστιανικά ονόματα για καλύτερη ένταξη των μεταναστών και να απελαθούν όλοι οι «αλλοδαποί παραβάτες».

Αντίθετα όμως από το αντιδιανοουμενίστικο στυλ του Τραμπ, ο Ζεμούρ θέλει να παρουσιάζει μια περισσότερο εκλεπτυσμένη εικόνα.

Η υπερβολική κάλυψή του από τα ΜΜΕ μοιραία έχει «πνίξει» τους μικρότερους υποψηφίους της Αριστεράς: τον περασμένο μήνα ο Ζεμούρ είχε συνολική κάλυψη 11 ωρών έναντι μόλις δύο ωρών για την Αν Ινταλγκό. Λίγο ως πολύ, όπως λέει στο Politico ο κοινωνιολόγος Φιλίπ Κορκίφ, ο Ζεμούρ έχει χτίσει πλέον μια δική του δυναμική στα ΜΜΕ η οποία θα αποδομηθεί μόνο αν συμβεί κάτι άλλο που θα αποσπάσει την προσοχή τους.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας