Δώρο Ζ.Μπορέλ σε Τουρκία: Ανάγκη νέας συνολικής συμφωνίας Μέρκελ και Ερντογάν…

1002
τουρκία
…Για να μην δούμε τουρκικές ή ρωσικές βάσεις στη Λιβύη μπροστά στις ιταλικές ακτές

Μόνο ως δώρο προς τον Ερντογάν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόταση του Ζ. Μπορέλ, Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, να διαπραγματευτεί επειγόντως η Μέρκελ μια νέα εφ’ όλης της ύλης Συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας, η οποία θα αφορά και θα περιλαμβάνει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μάλιστα ο Ζ. Μπορέλ, κινδυνολογώντας ακόμα και με τον “ρωσικό κίνδυνο“, τόνισε ότι μια τέτοια Συμφωνία προνομιακής μεταχείρισης της Τουρκίας είναι αναγκαία, αν δεν θέλουμε να δούμε τουρκικές ή ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη απέναντι από την Ιταλία.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στο Spiegel όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Το περιοδικό επισημαίνει πως η Τουρκία σχεδιάζει να αναζητήσει φυσικό αέριο και αναμειγνύεται στον εμφύλιο με τη Λιβύη, και ερωτά εάν η Άγκυρα διακινδυνεύει να χάσει τη θέση της ως υπό ένταξη χώρα; Ο κ. Μπορέλ απαντά: “Το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας είναι για την ΕΕ η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της. Η Τουρκία ελέγχει τα ρεύματα των προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί προστριβές με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι και μια υπό ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε“.

Στη συνέχεια το περιοδικό διαπιστώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του χρόνου χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης εναντίον της ΕΕ και ρωτά εάν η ΕΕ χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Ο κ. Μπορέλ απαντά: “Εάν έχω μια επιθυμία από τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ, τότε την εξής: Το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να διαπραγματευθεί μια ευρεία συμφωνία με την Τουρκία. Κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Θα πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος: από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τις παραβιάσεις στα θαλάσσια χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου μέχρι και την υποστήριξη των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον μπροστά από τις ιταλικές ακτές να υπάρξει μια σειρά τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί εάν δεν κάνουμε τίποτα“.

 

*Με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας