Δυτικό Μέτωπο: Επιτυχημένη η Συνέντευξη Τύπου για την διαχείριση απορριμμάτων Ανατ.Αττικής

1113
μέτωπο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Αφορμή της έκτακτης αυτής συνέντευξης Τύπου στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηνών για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (θερμικής αξιοποίησης, μάλιστα) στο πρώην ΚΔΑΥ Ασπροπύργου καθώς και η επαπειλούμενη πολύ σοβαρή κρίση των σκουπιδιών στην Αττική.

Ειδικότερα επισημάνθηκαν :
• Οι συνεχιζόμενες επεκτάσεις της εγκατάστασης της Φυλής που οδηγούν σε νέα χωματερή στην Γ. Φάση.
• Η προσπάθεια να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο της απόκρυψης των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής από τον δήμαρχο Φυλής και οι προσωπικές ευθύνες της προέδρου του ΕΔΣΝΑ κ. Δούρου .
• Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση, από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, για την κατασκευή νέων υποδομών αποκεντρωμένης διαχείρισης – συμπεριλαμβανομένων των νέων ΧΥΤΥ – και οι συνέπειες που υπάρχουν για τη Δυτική Αττική.

Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την κατασκευή της μονάδας με τον Δήμο Ασπροπύργου δείχνουν πως ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής δεν θεωρεί υποχρέωση του να συμβάλει στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού με 2 μονάδες επεξεργασίας στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας, όπου ανήκει, αλλά θεωρεί αυτονόητο να μεταφέρει τα σκουπίδια του στη Δυτική Αττική.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης του δήμου Αθηναίων και την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δήμων Αθηναίων και Ασπροπύργου για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας στην δυτική Αττική.

Σε σχέση με την ΟΕΔΑ Φυλής ξεκαθαρίστηκε πως όσο υπάρχει αυτή η εγκατάσταση , τόσο θα συγκεντρώνονται μέσα και γύρω από αυτή δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων . Για αυτόν τον λόγο το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ζητά όχι απλά την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ, αλλά το κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής και την απορρύπανση της περιοχής.

Σε ό, τι αφορά την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για το θέμα του Ασπρόπυργου το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκτιμά πως η ηγεσία της Περιφέρειας δεν μπορεί πλέον να κρύψει την αδυναμία της να εφαρμόσει το ΠΕΣΔΑ, που η ψήφισε η ίδια, με αποτέλεσμα να οδηγείται η Αττική σε μια τεράστια κρίση σκουπιδιών και να δρομολογείται η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής στην λεγόμενη Γ΄ Φάση παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις πως δεν θα επεκταθεί.
Επίσημες διαβεβαιώσεις έχουμε και για την θέση της περιφέρειας κατά της καύσης των απορριμμάτων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει καθόλου στελέχη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ όπως ο κ. Βρούστης να μιλούν ανοιχτά υπέρ της καύσης παίζοντας τον ρόλο του λαγού των επιχειρηματικών συμφερόντων..

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πιστεύει πως η σημερινή κατάσταση στην Αττική δεν διαφέρει σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 4 χρόνια. Το 95% των απορριμμάτων της Αττικής οδηγείται στην Φυλή, το 90,53% από αυτά θάβεται στον ΧΥΤΑ και ουσιαστικά μόλις το 7,47% ανακτάται.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους και η αδυναμία ή η ανικανότητα της Περιφέρειας να χωροθετήσει και να λειτουργήσει νέους ΧΥΤΥ εκτός Δυτικής Αττικής και η στάση της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και σε νέα επέκταση στην Φυλή.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μέτωπο ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Αττική είναι πως οδηγούμαστε σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα σε μια πρωτοφανή περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση στην Αττική.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ή παρευρέθηκαν:

  • Ο Νίκος Σακούτης, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης
    • Ο Βαγγέλης Παπανικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος Ασπροπύργου
    • Ο Κώστας Φωτεινάκης από τους Φίλους της Φύσης
    • Ο Κώστας Λουμιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής
    • Η Κατερίνα Θανοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
    • Ο Δημήτρης Σταυρίδης από τη Γραμματεία της ΑΣΚ ΟΤΑ
    • Οι Θοδωρής Καλασούντας και Βάλια Δημοπούλου από την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων
    • Ο Χρήστος Κουρνιώτης από την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
    • Η Τόνια Πέρρου από το ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ
    • Ο Γρηγόρης Δεμέστιχας από την ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ
    • Ο Νίκος Ζούτσος Γ. Γραμματέας ΕΛΜΕ Περιστερίου και Δ. Σύμβουλος Περιστερίου
    • Αντιπροσωπεία από την Ομάδα Τέχνης …ΔΡΩμενα από τον Δήμο Φυλής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας