Δυναμική παρέμβαση μεταναστών Μανωλάδας- Υποσχέσεις και αβεβαιότητα από κυβέρνηση

1012
manolada

Κινητοποίηση στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής έκαναν την Τετάρτη μετανάστες εργάτες γης, που διέμεναν στον καταυλισμό που κάηκε τον περασμένο Ιούνη στην περιοχή της Μανωλάδας. Την παρέμβαση, για τους άθλιους όρους ζωής και δουλειάς που αντιμετωπίζουν και τις συνθήκες που επιδεινώθηκαν μετά την πυρκαγιά, οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος μετανάστες που ταξίδεψαν από την περιοχή αλλά και αντιπροσωπείες μιας σειράς σωματείων.

Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών και των μεταναστών συναντήθηκε με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, στην οποία έθεσε τα αιτήματα που οι ίδιοι οι εργάτες έχουν διαμορφώσει. Η υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πως αναζητεί τρόπο ώστε να χορηγηθεί ένα έκτακτο επίδομα, χωρίς καμία εγγύηση και πως θα διασφαλιστεί η καταβολή του. Για τα προβλήματα στέγασης και διαβίωσης σε στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες, για τα μεροκάματα και την ασφάλιση, δεν έδωσε καμία απάντηση, αλλά παρέπεμψε σε συνάντηση που θα οριστεί με το Εργατικό Κέντρο της περιοχής, τους μετανάστες και τους εργοδότες.

Στη συνέχεια συνδικαλιστές και μετανάστες βρέθηκαν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Ρέντη, όπου συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου επιχείρησαν να ρίξουν την ευθύνη στους ίδιους τους μετανάστες για το γεγονός ότι έχουν μείνει χωρίς χαρτιά, επειδή υποτίθεται ότι αμέλησαν να στείλουν τα ονόματά τους, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός κατάλογος έχει φτιαχτεί εδώ και πολύ καιρό. Η αντιπροσωπεία έλαβε διαβεβαιώσεις για την επανέκδοση των εγγράφων σε μια εβδομάδα από την κοινοποίηση των ονομάτων, αλλά και για την απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί, επειδή τα έγγραφά τους έχουν καταστραφεί. Για τα γενικότερα ζητήματα των συνθηκών δουλειάς και ζωής δήλωσαν πως την ευθύνη δεν την έχει η κυβέρνηση.

Οι μετανάστες εργάτες γης, καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές, δουλεύουν στη συγκομιδή της φράουλας ενώ πολλοί μετακινούνται ανά την Ελλάδα για να δουλέψουν σε εποχικές αγροτικές εργασίες. Αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα έγγραφα (διαβατήρια, άδειες παραμονής) που κάηκαν στη φωτιά. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον έξι κρούσματα συλλήψεων μεταναστών που μετακινήθηκαν σε αναζήτηση εργασίας σε άλλες περιοχές. Η αντιπροσωπεία μετέφερε στα υπουργεία ονόματα συλληφθέντων, διεκδικώντας εκτός από τη χωρίς καθυστέρηση επανέκδοση των εγγράφων όλων των μεταναστών και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Ομοσπονδίες και μετανάστες απαιτούν να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης καθώς οι συνθήκες συνεχώς χειροτερεύουν: Σήμερα είναι αναγκασμένοι να ζουν ακόμα στα μικρά αντίσκηνα που στήθηκαν μετά τη φωτιά, χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ ακόμα και οι χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν στην αρχή έχουν πια απομακρυνθεί.

Τα αιτήματα των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας είναι:

  • Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης, στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού.
  • Να παραχωρηθούν στους μετανάστες που κάηκαν τα υπάρχοντά τους, συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός προστασίας τις ώρες εργασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια).
  • Μεροκάματο 33,57 ευρώ σύμφωνα με το αίτημά μας για ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ.
  • Τακτικό έλεγχο από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας