Δυναμική κινητοποίηση της ΛΑΕ έξω από τη ΔΕΗ στην Καλαμάτα

1217

ΚΑΛΕΣΜΑ στους πολίτες, τις κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουν την άμεση επαναφορά του καταργημένου, προνομιακού για πολλές οικογένειες, νόμου Λαφαζάνη, αναφορικά με το αγαθό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, απηύθυναν χθες, έξω από τη ΔΕΗ στην Καλαμάτα, στελέχη της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ).

Ο υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της ΛΑΕ, Θανάσης Πετράκος, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του και κάλεσε τον κόσμο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

«Την ώρα που οι κυβερνώντες σχεδιάζουν να αυξήσουν την τιμή του λογαριασμού σε όσους λαμβάνουν έντυπο. Την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες απειλούνται καθημερινά με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Λαϊκή Ενότητα, καταθέτει μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση, τόσο για το πώς οι φτωχοί θα έχουν όλοι ρεύμα και δεύτερον, για το πως μπορεί και πρέπει να μειωθεί ρεαλιστικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον κατά 50%», δήλωσε ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας.

Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΛΑΕ
  • Επαναφορά του νόμου 4320/19-03-2015, γνωστός ως νόμος Λαφαζάνη, που προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου αυτού, θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω και
  • άμεση ηλεκτροδότηση όλων των κομμένων για χρέη νοικοκυριών, με μεγάλες εκπτώσεις των χρεών και διακανονισμούς πληρωμής σε βάθος χρόνου (100 δόσεις).
ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΤΙΜΗ
  • Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης 0-800, 800-1000, 1000-1200, 1200-1600, 1600-2000, 2000-3000, 3000 και άνω κιλοβατώρες, με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλαδή τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Η κλιμάκωση θα φέρει άμεση μείωση από 10% έως 26% για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.
  • Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1οοο, που θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200 KWh της τάξης του 5% στο λογαριασμό της.
  • Ενιαίος λογαριασμός και καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ, αφού υποχρέωση μιας δημόσιας επιχείρησης, είναι να δίνει ρεύμα στην Πίνδο και στο Καστελλόριζο. «Το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μεταξωτή κορδέλα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πετράκος.
  • Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Δεν μπορεί μια 4μελής οικογένεια να επιδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις με  200 και 500 ευρώ το χρόνο για τον Κοπελούζο, το Μυτιληναίο, την και την EdF-Energies Nouvelles, που κερδοσκοπούν, χαρατσώνουν και επιδοτούνται για ηλεκτροπαραγωγή και με «αέρα» και με «αέριο» και φιλοδοξούν να είναι οι νέοι μεσάζοντες με τα ΝΟΜΕ.
  • Να γίνει ξανά η ΔΕΗ, ενιαία και καθετοποιημένη σε ΠαραγωγήΜεταφοράΔιανομήΠρομήθεια. Δηλαδή να ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: Οικονομίες κλίμακας άρα και φθηνότερη τιμή και ενιαίο λογαριασμό ρεύματος.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο κ. Πετράκος, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50% χαρακτήρισε ρεαλιστικές τις προτάσεις της ΛΑΕ, επισημαίνοντας παράλληλα, την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

«Αυτά όλα, προϋποθέτουν την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων πολιτικών. Αυτό, μπορεί να το εγγυηθεί μόνο ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα και μια ισχυρή Λαϊκή Ενότητα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στο λαό», δήλωσε το στέλεχος της ΛΑΕ που κάλεσε τους πολίτες να λάβουν αντιδράσουν.

«Η δήθεν μεταμνημονιακή Ελλάδα του κ. Τσίπρα στενάζει κάθε μέρα στα γραφεία της ΔΕΗ. Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά συγκεντρώνονται και αγωνιούν να κάνουν ρύθμιση για να μην μείνουν χωρίς ρεύμα. Τη ρύθμιση όμως, δυστυχώς, τη χάνουν μετά από ένα τετράμηνο, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν και τη δόση και τον τρέχοντα λογαριασμό», περιέγραψε ο κ. Πετράκος τονίζοντας πως το 47% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είναι φόροι και τέλη.

«Η λεγόμενη «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικές ενέργειας»,  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η διάσπαση της σε τρεις Εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών και εμπορικών εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος, η οποία για τα νοικοκυριά, τα χρόνια των μνημονίων 2009-2017, έχει αυξηθεί κατά 75% λόγω κυρίως, της αύξησης των τελών και των φόρων κατά 498%», δήλωσε ο κ. Πετράκος, ο οποίος καταληκτικά, εστίασε στη δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων που σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πολύτιμου αγαθού, έχει ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα της κρίσης, να το στερούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας