Δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Λ.Δ Donetsk. Η Μόσχα δείχνει το Κίεβο.

5371
Donetsk

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά την στυγερή και οργανωμένη δολοφονία του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του DonetskAlexander Zakharchenko, από βομβιστική έκρηξη σε καφετέρια του Donetsk.

Η Μόσχα δείχνει ευθέως το πραξικοπηματικό νεοφασιστικό καθεστώς του Κιέβου ως οργανωτή της δολοφονίας.

Πολιτικοί κύκλοι στο Donetsk δεν αποκλείουν, πάντως, η δολοφονία του Alexander Zakharchenko να είναι έργο επαγγελματιών πρακτόρων των ΗΠΑ. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι, ίσως, οι ΗΠΑ να επιδιώκουν την κορύφωση της έντασης στην Ανατ. Ουκρανία και ένα πολύ τεταμένο κλίμα ψυχρού πολέμου, ενδεχομένως και θερμού, ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, πράγμα που ελπίζουν ότι, πέραν των άλλων, μπορεί να απομονώσει τη Ρωσία και να ξαναδώσει ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ στον χώρο της Ευρώπης.

Έντονη είναι η συγκίνηση και η θλίψη στους πληθυσμούς της Ανατ. Ουκρανίας και όλης, σχεδόν, της Ουκρανίας και βεβαίως μέσα στον ρωσικό λαό, αφού ο Alexander Zakharchenko ήταν πολύ δημοφιλής και αγαπητός από τους πολίτες για την αγωνιστική του δράση και τις επαναστατικές κοινωνικές ιδέες του.

Ο Alexander Zakharchenko, 42 χρονών, υπήρξε ένας πραγματικός λαϊκός ηγέτης, ο οποίος είχε αναδειχθεί μέσα από την πρωτοπόρα αντάρτικη δράση του και τις ριζοσπαστικές σοσιαλιστικές ιδέες του. Γιος εργάτη, που μοχθούσε επί 30 χρόνια στα ανθρακωρυχεία του Ντονμπάς, ο Alexander Zakharchenko πούλησε την επιχείρησή του για να χρηματοδοτήσει και να αφιερωθεί στον αντάρτικο αγώνα.

Ο Alexander Zakharchenko, με πεντακάθαρο πολιτικό παρελθόν, με αντιγραφειοκρατικές αντιλήψεις, αναδείχθηκε από τα κάτω μέσα από τους λαϊκούς και αντάρτικους αγώνες και εκτιμάτο για την εντιμότητα και την ανιδιοτέλειά του, προτερήματα που τον ανέδειξαν σε εκλεγμένο, με ευρύτατη πλειοψηφία, Πρόεδρο της μη αναγνωρισμένης αλλά λαοπρόβλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.

Ο Alexander Zakharchenko πάντοτε απέκρουε την κατηγορία της Δύσης ότι στον αντάρτικο αγώνα τους για ελευθερία και δικαιώματα ενάντια στον φασισμό, συμμετείχαν Ρώσοι στρατιώτες, λέγοντας ειρωνικά ότι αν μετείχαν Ρώσοι, τότε ο πόλεμος θα διεξήγετο στα περίχωρα του Κιέβου.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δολοφονία του Alexander Zakharchenko ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.

Αφού πρώτα κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι βρίσκονται πίσω από την σημερινή βομβιστική επίθεση στη συνέχεια προειδοποίησε ότι «το Κίεβο έκανε τη επιλογή του: Και αυτή είναι να εμπλακεί σε ένα αιματηρό πόλεμο

Στο μεταξύ και σύμφωνα  με τα όσα μεταδίδονται ο ρωσικός Στρατός κινητοποιήθηκε  άμεσα μετά την είδηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.

Η Μόσχα θεωρεί υπεύθυνο για την την βομβιστική ενεργεία που σκότωσε τον Alexander Zakharchenko το Κίεβο και ήδη Ρώσοι βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση για στρατιωτική επέμβαση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας το Κίεβο ότι βρίσκεται πίσω  από την δολοφονία του Zakharchenko ανακοίνωσε πως το «Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε ένα αιματηρό πόλεμο».

 

 

 ALEXANDER ZAKHARCHENKO: ΠΑΡΩΝ

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα κείμενο για τον Alexander Zakharchenko:

 

«Κι αν πεθάνω σαν αντάρτης να με θάψεις εκεί, στο βουνό, κάτω από τη σκιά ενός υπέροχου λουλουδιού»

Δολοφονήθηκε σήμερα στα 42 του, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσενκο, ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, συνιδρυτής της Οπλότ, ήρωας του αντιφασιστικου αγώνα του λαού της ανατολικής Ουκρανίας κόντρα στο φασιστικό καθεστώς ευρωατλαντικής εθελοδουλειας του Κιέβου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που υπέστη από επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στην καφετέρια «Separ», η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικία του.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να τραυματίστηκε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας Αλεξάντερ Τιμοφέεφ.

‘Οταν ξεκίνησαν όλα αυτά και η Ουκρανία βάδιζε προς το χάος, όταν αυτός και άλλοι φτιάξανε την Οπλοτ στο Χαρκοβο, τρία χρόνια πριν ξεσπάσει το Μαϊντάν (θυμάστε αυτή η «εξέγερση της δημοκρατίας» που κατέληξε σε ηγεμονία, ανοιχτή, ναζιστών και φασιστών) ήταν μόλις 33… Στην «παραγωγική του ηλικία», όπως λένε, όπως και οι περισσότεροι από μια γενιά ανταρτών ηγετών στο Ντονμπάς της αν. Ουκρανίας, επέλεξε να σταθεί όρθιος απέναντι στο ναζιστικό τέρας που είχε όλη την στήριξη της ισχυρής Δύσης και όχι να γονατίσει, επέλεξε να πάρει το όπλο και να μην κυνηγήσει μια «επιτυχημένη καριέρα» γονυκλισίας, ρεαλισμού και ΤΙΝΑ.  Επέλεξε να έχει μοναδικό κριτή το λαό της αν. Ουκρανίας, προκαλώντας τους ισχυρούς πάσης φύσεως. Απλοί άνθρωποι που μπήκαν μπροστά κόντρα στα …προγνωστικά της «κοινής λογικής» σε μια παρτίδα σχεδόν σημαδεμένη, αποφασισμένοι να την πάνε μέχρι τέλους.

«Όταν οι ανθρακωρύχοι, οι μεταλλωρύχοι, οι αγρότες, αυτοί που μέχρι χθες έπιαναν το κομπρεσέρ σήμερα έχουν το τιμόνι ενός τανκ ή σήκωσαν το πολυβόλο, τα όρια έχουν ξεπεραστεί και κανείς δε μπορεί να τους σταματήσει» δήλωνε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, στις 24/8/2014. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου επικράτησε, με εκλογές, άνετα στη θέση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο Ζαχαρτσένκο είναι ο τελευταίος ηγέτης, μιας μακράς λίστας, επαγγελματικών δολοφονιών λαϊκών ηγετών του αντιφασιστικού κινήματος στο Ντονμπάς, με γνωστότερο ίσως τον Αλεξέι Μοζγκοβόι, επικεφαλής του θρυλικού πλέον Τάγματος “Φάντασμα” (σσ. «Πρίζρακ» στα ρωσικά), των Λαϊκών Πολιτοφυλακών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ο οποίος δολοφονήθηκε, επίσης, στις 23 Μαΐου 2015.

Κι αν η αντίδραση και οι φασίστες (και όσοι τους στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα ή ακόμη και στο πλαίσιο μιας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής  όπως της κυβέρνηση Τσίπρα) πιστεύουν ότι δολοφονώντας ανθρώπους που έγιναν σύμβολα, θα φοβίσουν, θα τρομοκρατήσουν, θα τελειώσουν με τον αντιφασισμό, τον αγώνα για το δίκιο και για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους τούτου του πλανήτη, κάποιος θα πρέπει να τους πληροφορήσει (αφού δεν φαίνεται να μπορούν να διαβάσουν ιστορία), ότι θα υπάρχουν πάντα και εκείνοι που κατά πρόσωπο θα τους περιφρονήσουν και θα σηκώσουν το ανάστημά τους. Και δεν θα μπορέσουν ποτέ να τους εξαλείψουν γιατί είναι άνθρωποι απλοί, άνθρωποι της «διπλανής πόρτας», άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν «κανονικές» ζωές και απλώς αποφασίζουν να σταθούν όρθιοι! Γιατί οι άνθρωποι περπατάνε όρθιοι, κοιτούν στα μάτια και έχουν βλέμμα καθαρό.

Αθάνατος! Αντίο καπετάνιε αντιφασίστα!

Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο (26 Ιουνίου 1976 – 31 Αυγούστου 2018)

*Πηγή κειμένου: toperiodiko.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας