ΔΝΤ και ΕΚΤ παρεμβαίνουν, κινδυνολογούν και εξισώνουν Lepen – Mélenchon στις γαλλικές εκλογές

2367
ΔΝΤ

Στον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών σήμερα 23 Απριλίου είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον του ΔΝΤ καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη και στην διεθνή οικονομία.
Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσφέρει ELA δηλαδή μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τις γαλλικές τράπεζες εάν χρειαστεί.
Οι ανησυχίες εστιάζονται στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen και τον αριστερό Jean-Luc Mélenchon.
Και οι δύο είναι επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, προσθέτοντας πρόσθετη ανησυχία στην εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Υπήρξε σαφής αναγνώριση ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι είναι λιγότερο σημαντικοί σε σχέση με γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ  Christine Lagarde, σε συνέντευξη Τύπου.
Η Lagarde, προειδοποίησε ότι εάν κερδίσει η Le Pen θα μπορούσε να οδηγήσει μια τέτοια εξέλιξη σε πολιτικές και οικονομικές αναταραχές, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια πολιτική μεταστροφή από τη «δυναμική της ανάπτυξης σε μεγαλύτερη συμμετοχή και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι οι προστατευτικές πολιτικές που περιορίζουν το εμπόριο θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Με ανακοίνωση του η Διεθνής Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή (IMFC) δεσμεύθηκε ότι τα μέλη θα “συνεργαστούν” για τη μείωση των παγκόσμιων συναλλαγών και των ανισορροπιών του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών “μέσω κατάλληλων πολιτικών”.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, Agustin Carstens, πρόεδρος του IMFC, περιέγραψε τον προστατευτισμό ως «σχετικό όρο» και «διφορούμενο» και είπε ότι είχε αντικατασταθεί στην ανακοίνωση με κάτι πιο χρήσιμο.
“Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει καμία επιφύλαξη ή περιορισμό στο εμπόριο”, δήλωσε ο Carstens σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Mnuchin ζήτησε από το ΔΝΤ να ενισχύσει την εποπτεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών των μελών του.
Οι γαλλικές εκλογές ίσως να αποτελέσουν το τρίτο χτύπημα μετά το Brexit και την νίκη Trump.
Το Trump εξέφρασε την υποστήριξή του στην Le Pen, την υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου η οποία έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ αλλά όπως η ίδια έχει τονίσει θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όποιο και εάν είναι αυτό.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η πιθανή νίκη Le Pen και Mélenchon στο δεύτερο γύρο θα προκαλέσει μεγάλο σοκ.
Ο  Mélenchon έχει δεσμευθεί να τερματίσει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα περιπλέξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα απομακρύνει τις επενδύσεις.
Ο Ewald Nowotny της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα έκτακτης ανάγκης στις γαλλικές τράπεζες, εάν ήταν απαραίτητο.
Εάν υπάρχουν προβλήματα για συγκεκριμένες γαλλικές τράπεζες με την ρευστότητα τους τότε η ΕΚΤ έχει την δυνατότητα του ELA, τον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας, αλλά φυσικά δεν αναμένουμε ειδικές κινήσεις”, δήλωσε ο Nowotny, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας