ΔΝΤ: Επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας

935
δντ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες και ότι θα πρέπει να αναμένονται και νέα κύματα αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, σε τηλεδιάσκεψη που φιλοξένησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οι ανάγκες χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών πιθανότατα θα υπερβούν κατά πολύ τα 2,5 τρισ. δολάρια που εκτιμούσε μέχρι πρότινος το Ταμείο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ταμείο θα χρειαστεί το σύνολο των διαθέσιμων δανειοδοτικών πόρων του, ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

“Ξέρουμε ότι η κρίση δεν θα περάσει γρήγορα”, σημείωσε η Γκόπιναθ, προσθέτοντας: “Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Η υγειονομική κρίση δεν έχει επιλυθεί”.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του στις 14 Απριλίου προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020. Στο βασικό του σενάριο το Ταμείο, υπέθετε ότι η πανδημία θα εξασθενίσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι τα μέτρα περιορισμού θα αρθούν σταδιακά, σενάριο όμως που πλέον, σύμφωνα με την Γκόπιναθ, φαίνεται λιγότερο πιθανό.

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είναι σκιαγραφήσει επίσης τρία εναλλακτικά σενάρια. Στο πρώτο η παραδοχή ήταν ότι η πανδημία θα διαρκέσει περισσότερο, στο δεύτερο ότι θα επιστρέψει το 2021 και στο τρίτο ότι θα συμβούν και τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα. Με βάση τα σενάρια αυτά, η διατήρηση της πανδημίας για μεγαλύτερο διάστημα θα οδηγούσε σε επιπλέον μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3%, σε σχέση με το βασικό σενάριο, ενώ στο δυσμενές σενάριο, όπου θα διαρκέσει περισσότερο και θα επανέλθει το επόμενο έτος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8% το 2021.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους προκατόχους της Γκόπιναθ στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι ορισμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα φερεγγυότητας και θα χρειαστούν αναδιαρθρώσεις χρέους, όχι απλώς αναβολή αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας