Διφορούμενη δήλωση εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρντμεντ ερμηνεύεται ως στήριξη στην Κύπρο!

2437
υποβρύχιο

Μια άκρως διφορούμενη και δυσερμήνευτη υποβαθμισμένη δήλωση ανώνυμου εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρντμεντ στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, έχει ξεσηκώσει θύελλα ενθουσιασμού στον κατεστημένο μιντιακό χώρο της Ελλάδας και εκλαμβάνεται βεβιασμένα ως αμέριστη των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις γεωτρήσεις που ξεκινάει με την σύμπραξη της Γαλλικής TOTAL και της Ιταλικής ENI.
Το πρώτο που προξενεί εντύπωση είναι η υποβαθμισμένη δήλωση του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω ανώνυμου εκπροσώπου σε μια ιστοσελίδα.
Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί ερωτηματικά στη δήλωση είναι ότι ο ανώνυμος εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρντμεντ, αφού αναγνωρίζει το αυτονόητο και αυταπόδεικτο περί γενικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΑΟΖ, στη συνέχεια το θέτει εν αμφιβόλω, λέγοντας ότι οι πόροι πετρελαίου του νησιού (έγινε νησί τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Η διατύπωση αυτή είναι παραπλήσια με τις απαράδεκτες αιτιάσεις που προβάλλει η Τουρκία και κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αγνοεί τα δικαιώματα της “Τουρκοκυπριακής πλευράς”.
Τέλος, ο εκπρόσωπος καταλήγει μιλώντας γενικά, χωρίς σαφήνεια και χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πλευρά, ότι οι ΗΠΑ “αποθαρρύνουν δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”.
Το τελευταίο, λοιπόν, που θα πρέπει να κάνει Ελλάδα και Κύπρος είναι να πανηγυρίζουν. Αντίθετα οφείλουν να ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές που θα ονοματίζουν εκείνους που με τις δράσεις τους προκαλούν εντάσεις στην περιοχή και θα στηρίζουν επίσης συγκεκριμένα και με το όνομα τους τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτές τις ώρες δεν χωράνε αυταπάτες και χρειάζονται αποφασιστικές πολιτικές που, χωρίς εθελοδουλία και μακριά από εξαρτήσεις και δορυφοροποιήσεις θα κινούνται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κατευθύνσεις για την προάσπιση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας