Διευθυντής σχολείου Δραπετσώνας: Τα παιδιά ζουν σε αφόρητη δυσοσμία

934
δυσοσμία

Δραματική έκκληση να μπει τέρμα στο περιβαλλοντικό έγκλημα της Δραπετσώνας που αποτελεί βόμβα για τη δημόσια υγεία, και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και μικρά παιδιά, απευθύνει ο δάσκαλος του 2ου δημοτικού σχολείου της περιοχής.

Ο Σταύρος Κώστογλου, ο διευθυντής του σχολείου που βιώνει καθημερινά την αφόρητη κατάσταση της έντονης δυσοσμίας, μαζί με εκατοντάδες παιδιά, μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, MEGA Σαββατοκύριακο, για όλα όσα έχει δει τα τελευταία χρόνια.

Μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στο να κάνουν τη δουλειά τους υπό αυτές τις συνθήκες. Συνθήκες ρύπανσης που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, με τη δυσοσμία να έρχεται μέσα στις σχολικές αίθουσες κάθε φορά που οι άνεμοι πνέουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί, κάνοντας φυσικά αφόρητη τη ζωή όλης της ευρύτερης περιοχής.

«Και σήμερα έχουμε πρόβλημα. Η ένταση (σ.σ. της δυσοσμίας) αυξομειώνεται. Το 2017 όταν έστειλα την πρώτη επιστολή στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας, στο δήμαρχο Δραπετσώνας και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν για έξι μήνες μια κατάσταση αφόρητη. Δεν μπορούσαμε να βγούμε στο προαύλιο, δεν ήξερες πώς να λειτουργήσεις. Δεν μπορείς σε αυτές τις συνθήκες να εκπαιδεύσεις τα παιδιά», τόνισε ο κ. Κώστογλου.
Καθημερινός εφιάλτης

Αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι εδώ και τρία χρόνια το σχολείο ζει καθημερινά έναν εφιάλτη, αλλά όλοι κώφευαν. Η κατάσταση, πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο δήμος Δραπετσώνας – Κερατσινίου και η Περιφέρεια Αττικής απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων ενώ οι κάτοικοι έχουν εξεγερθεί, καθώς οι αποκαλυπτικές εκθέσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος δείχνουν ότι πέραν της απλής μυρωδιάς αναπνέουν καρκινογόνο αέρα.

Υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βενζολίου που είναι καρκινογόνο και απειλεί την υγεία όλων των κατοίκων.

Ακόμη και σήμερα, Κυριακή 14 Ιουνίου, οι οσμές βενζολίου στην περιοχή είναι απίστευτες, σε απόσταση 50 μέτρων από το 2ο δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας, στο σημείο όπου θα ανεγερθεί και το 2ο νηπιαγωγείο Δραπετσώνας και σε απόσταση 500 μέτρων είναι οι βιομηχανικές μονάδες και η Oil One, για την οποία έχουν παρέμβει και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Παρά τις εκθέσεις του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, παρά τις εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος που τεκμηριώνουν τη ρύπανση από συγκεκριμένη βιομηχανία επεξεργασίας πετρελαιοειδών, δεν έχει γίνει τίποτα.

Όμως, το θέμα των μαθητών πρέπει πλέον να ευαισθητοποιήσει τους πάντες. Τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από έρευνες και πορίσματα που βγήκαν απλά με τη… μύτη, όσο και το υπουργείο Παιδείας. Η νέα σχολική χρονιά δεν θα πρέπει να βρει εκατοντάδες παιδιά κλεισμένα στις αίθουσες γιατί δεν μπορούν από τη δυσοσμία να βγουν στην αυλή.

«Καρκινογόνες ουσίες»

Ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου, κ. Κώστογλου συνεχίζει:

«Δεν μπορείς να τα προφυλάξεις τα παιδιά όταν το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Μιλάμε για χημικές ενώσεις καρκινογόνες. Μιλάμε για ένα περιβάλλον που ασφυκτιά. Έχουν χαλάσει πολλά από το 2000 και μετά, και από το 2015 χάλασαν ολοκληρωτικά.

Ή θα πρέπει η πόλη να είναι… αυτοκινούμενη και το σχολείο, και να αλλάζει θέση ανάλογα με τη φορά του ανέμου, ή θα πρέπει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Χαίρομαι που γνωστοποιήθηκε το θέμα. Τόσα χρόνια υποφέραμε και δεν ακούγαμε τίποτα. Ακούω με χαρά από το υπουργείο ότι βλέπουν τα παιδιά μας ως δικά τους παιδιά. Θέλουμε να το δούμε στην πράξη. Η πανδημία έδειξε ότι πρώτα είναι ο άνθρωπος. Εδώ μιλάμε για παιδιά, πρέπει να δοθεί λύση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκις καλείται να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των οσμών μετά την παράδοση των επόμενων αποτελεσμάτων του ΚΕΦΕ Δημόκριτος στα τέλη Ιουνίου και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

2.    Εάν αποδειχθεί ότι πηγή ρύπανσης είναι η βιομηχανία Oil One, τι σημαίνει αυτό για το εάν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει ο υπουργός.

3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για να αποκτήσει το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος τον αναγκαίο εξοπλισμό για τον εντοπισμό οσμών και τη μέτρηση ρύπων έτσι ως οι ελεγκτές να μη στηρίζονται στην όσφρηση τους;

4.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την οριστική απομάκρυνση της Oil One και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή, όπως επιτάσσει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χρήση γης στην περιοχή, ώστε να μπορέσει ο χώρος να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο και ως Κέντρο Καινοτομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας